sukkerdrysse

Forseggjort sukkerdrysse i sølv produsert av Poul Jensen Theilgaard i Danmark rundt 1810.

Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0
Enkel sukkerdrysse i glass, dekorert med drueranker.
Av / Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Sukkerdrysse eller sukkerbøsse er en vanligvis 15–20 cm høy beholder med gjennomhullet lokk.

Materialet i de forseggjorte sukkerdryssene er som oftest sølv, men også andre materialer forekommer. Sukkerdryssen opptrer fra ca. 1700, da sukker blir mer vanlig, samtidig med kaffe og te. I begynnelsen hadde sukkerdryssen helst form som en glatt sylinder med halvkuleformet lokk, men ble snart balusterformet med ornamentikk etter de skiftende stilarter. Tilsvarende saltbøsser har langt mindre format.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg