Subregion er et uttrykk som beskriver et nivå under en region; noe som befinner seg på innsiden av, eller som er en del av en internasjonal geografisk region eller verdensdel.

Uttrykket subregion har vært mye brukt i studiet av internasjonal politikk om samarbeid mellom et fåtall nabostater. Benelux, Norden og Østersjøregionen er subregioner i Europa. Golfregionen er en subregion i Midtøsten. Indokina er en subregion i Asia.

Uttrykket brukes også i sammensetninger, som subregionalt samarbeid, subregionale organisasjoner, subregionale sikkerhetsordninger.

Subregionalt samarbeid var spesielt vanlig på 1990-tallet, da mange europeiske land ble fristilt fra tidligere sovjetisk kontroll og fikk mulighet til selv å velge hvordan de ville samarbeide med andre land. Valget sto ofte mellom å samarbeide med de nærmeste naboene eller å satse på et overgripende nivå, for eksempel EU eller NATO i Europa. I mange tilfeller har det også vist seg at en kan samarbeide på flere nivåer samtidig, slik som EU-landene Danmark, Finland og Sverige gjør i forhold til Norden og EU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.