subregion

Artikkelstart

Subregion er et uttrykk som beskriver et nivå under en region; noe som befinner seg på innsiden av, eller som er en del av en internasjonal geografisk region eller verdensdel.

Uttrykket subregion har vært mye brukt i studiet av internasjonal politikk om samarbeid mellom et fåtall nabostater. Benelux, Norden og Østersjøregionen er subregioner i Europa. Golfregionen er en subregion i Midtøsten. Indokina er en subregion i Asia.

Uttrykket brukes også i sammensetninger, som subregionalt samarbeid, subregionale organisasjoner, subregionale sikkerhetsordninger.

Subregionalt samarbeid var spesielt vanlig på 1990-tallet, da mange europeiske land ble fristilt fra tidligere sovjetisk kontroll og fikk mulighet til selv å velge hvordan de ville samarbeide med andre land. Valget sto ofte mellom å samarbeide med de nærmeste naboene eller å satse på et overgripende nivå, for eksempel EU eller NATO i Europa. I mange tilfeller har det også vist seg at en kan samarbeide på flere nivåer samtidig, slik som EU-landene Danmark, Finland og Sverige gjør i forhold til Norden og EU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg