subnival

Artikkelstart

Subnival betyr under snøen. Det subnivale rom er sonen under snøen som alltid holder rundt null grader uavhengig av lufttemperaturen, forutsatt at det er over 20 cm snødekke og ikke er permafrost.

Dette hulrommet er svært viktig gjennom vinteren for mange planter og dyr, spesielt smågnagere, da det gir stabil temperatur og vern mot predatorer. Det er også viktig for rovdyrene; rever jakter smågnagere ved å lytte etter lyder de lager i snøen, og stuper gjennom snøen for å fange dem.

Påvirkning fra klimaendringer

Subnivale hulrom dannes i perioder med sterke temperaturgradienter i snøen. En mulig effekt av de pågående klimaendringene er at vi får flere korte perioder med mildvær som potensielt kan bryte ned slike hulrom under snøen, og at disse gangene fylles med vann.

Dette har blitt brukt som forklaring på hvorfor smågnagersyklusene ikke er like regelmessige nå som tidligere. Forklaringen er omdiskutert da det i mange områder er smågnagersykluser fremdeles, og trolig har mildværsperiodenes påvirkning på subnivale hulrom mindre betydning for endringer i smågnagerbestandene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg