suaver

Maleri av en fransk suave-soldat fra omkring 1870.

Av .

Artikkelstart

Suaver var lettbevæpnet fransk infanteri, som først og fremst tjenestegjorde i de fransk-kontrollerte områdene av Nord-Afrika. Der ble de ansett som en elitestyrke i den franske hæren.

Faktaboks

Uttale
suˈaver
Etymologi
av fransk zouaves, etter zwawa (eller zawia), en kabylerstamme

Suaver i den franske hæren

Avdelingene ble opprettet i 1830 etter den franske erobringen av Algerie; først satt opp med kabylersoldater og fransk befal. Slike avdelinger inngikk den franske hæren til 1962. En egen muslimsk styrke, 'tirailleurs algériens' (jamfør tiraljør – lette fotsoldater), var på midten av 1800-tallet en del av denne strukturen. Da var på 1800-tallet tre suaver-regimenter stasjonert i Algerie og ett i Tunisia. Mot slutten av Algerie-krigen var det seks suaver-regimenter i Algerie. Suaver-avdelinger deltok i flere kriger, blant annet Krimkrigen og i krigene mot Østerrike og Prøyssen, så vel som i den fransk-kinesiske krig og under bokseropprøret. Det ble organisert slike avdelinger for innsats i begge de to verdenskrigene.

Betegnelsen suave (fransk: zouaves, uttales zwav) skyldes at de første avdelingene rekrutterte soldater fra zwawa-befolkningen i Kabylia, Algerie. Hva som særlig kjennetegnet disse jegersoldatene var den orientalsk-/tyrkisk-inspirerte uniformen, med åpne jakker og posebukser. Suaver-avdelinger kjempet mot osmanske styrker i Nord-Afrika.

Bruk av betegnelsen i andre stater

Også i pavens hær inngikk i perioden 1860–1870 et suavkorps, som besto av franskmenn, belgiere og irlendere. Avdelinger av frivillige i Nordstatenes hær under borgerkrigen i USA i 1861–1865 tok i bruk suavernes uniform og eksersis (militær opplæring), og ble også kalt suaver. Også i Brasil, Italia og Spania ble det i andre halvdel av 1800-tallet opprettet suaver-avdelinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg