studietillatelse

Artikkelstart

Studietillatelse er en oppholdstillatelse som kan gis til utlendinger for å ta utdanning i Norge eller til utenlandske forskere og vitenskapelig personale for å arbeide ved norske vitenskapelige institusjoner.

Reglene står i utlendingsloven § 26 og utlendingsforskriften §§ 6-19 og 6-20.

Studenter

Hovedvilkåret for at studenter skal få oppholdstillatelse for å studere i Norge er at de har tilsagn om opptak ved en godkjent norsk utdanningsinstitusjon. Utdanningen må være formålet med oppholdet og det må fremlegges en plan for utdanningen. Det kan gis adgang til deltidsarbeid ved siden av studiene, men det er gjerne begrenset til et nærmere angitt antall timer i uken i samråd med utdanningsinstitusjonen – gjerne 20 timer ukentlig.

Forskere og utøvere

Forskere som skal oppholde seg ved norske universiteter og lignende i forskningsøyemed kan få oppholdstillatelse forutsatt at de kan finansiere oppholdet ved egne midler. Det samme gjelder for praktikanter, musikere, artister, kulturarbeidere og lignende etter utlendingsforskriften §§ 6-21 og 6-22.

Retur

Ingen av disse tillatelsene danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse da forutsetningen er at de skal returnere når oppholdet er avsluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg