studenthjem

Artikkelstart

Et studenthjem er en institusjon som er ment å være et hjem for studenter. Det innebærer å ikke bare være en bolig for studentene, men også å skaffe dem hjemlig hygge. Det sistnevnte oppnår man med arenaer som gjør det naturlig for beboerne å være sammen. Eksempler kan være felles stuer, bad, kjøkken, måltider og andre sosiale arrangementer.

Det er bare et fåtall norske institusjoner som kaller seg studenthjem (gjerne den eldre språkvarianten studenterhjem). De er ofte eid av sin egen stiftelse og har til sammen noen hundre beboere. Det overveiende flertallet av norske studenter for dermed i andretyper studentboliger. For eksempel huser Studentsamskipnaden i Oslo rundt 10 000 studenter, som bor i det SiO kaller studentbyer og studenthus. Til forskjell fra et studenthjem består disse i større grad av separate leiligheter og hybler.

Norske studenthjem går tilbake til 1800-tallet og byr samlet på rikelig med historie, eksempelvis kjente grunnleggere og beboere. Både det største og det eldste ligger i Oslo. Det største er Blindern Studenterhjem, med noe over 200 beboere. Det eldste er Studenterhjemmet av 1875, som ligger i Homansbyen. Tre andre betydelige er Pikehjemmet ved St. Hanshaugen i Oslo, Nordnorsk student- og elevhjem ved Ullevaal Stadion i Oslo og Singsaker Studenterhjem i Trondheim. Nevnes bør også det SiO-eide Studenterhuset Schultz' gate, som i praksis ligger nær betegnelsen studenthjem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg