Doning for tømmerkjøring i Fyresdal.
Doning for tømmerkjøring i Fyresdal.
Av .
Tømmerkjøring
Tømmerkjøring med stubbslede og dubbe i Telemark 1924.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En stubbslededoning er et hestekjøretøy på meier til transport av tømmer vinterstid. Denne doningen består av to deler. Nærmest hesten er stubbsleden, en kort slede med en bank på tvers som rotenden av stokkene ble festet til ved hjelp av jernlenker og splinter.

Faktaboks

Også kjent som

stubbslededoning (doning stammer fra nedertysk doon 'verk', avledet av doon 'å gjøre')

Toppendene på stokkene ble lagt på den såkalte dubben, en kort etterslede, som ikke var forbundet med stubbsleden på annen måte enn ved selve tømmerstokkene. I fremenden hadde dubben lenkestubber med kroknåler som ble slått fast i lasset. Stubbslededoningen egnet seg best til transport av lange stokker. Dubben ble plassert så nær toppen av tømmeret som mulig, slik at hovedtyngden av lasset hvilte på stubbsleden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kåsa, J. H. (1926). Skogbrukslære. H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo.
  • Myhrwold, A. K. (1919). Skognytning, i Ødegaard, N.(red.), Landbruksboken bd. 2, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Kristiania.
  • Stoltenberg, Einar (1947). Tømmerdrift i ei fjellbygd i gamle dagar. I By og bygd, Norsk Folkemuseums årbok.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg