Struts, fugleart i strutsefamilien, Struthionidae, ordenen strutsefugler. Familien anses vanligvis å omfatte kun én art, men bestander i det nordøstlige Afrika blir av noen skilt ut som en egen art, S. molybdophanes. Strutsen har lang hals og lange, kraftige ben. Hannen kan bli 2,4 m høy med maksimal vekt henimot 150 kg. Hannen har svart og hvit fjærdrakt, mens hunnen har brun og er betydelig mindre. Strutsen er eneste fugl som bare har to tær. Den søramerikanske nanduen har tre. Vingene er sterkt redusert, så strutsen kan ikke fly, men hastigheten under løp kan nå 70 km/h. Den er polygam, og hver hunn kan legge 15–20 egg, som kan veie nesten 1,5 kg per stk. Strutsen er verdens tyngste fugl, og den har det største egget. Den har vært sterkt etterstrebet pga. fjærene. Strutsen har vært utbredt over det meste av Afrika, Arabia og Syria, men i de to sistnevnte områdene er den nå utryddet, og utbredelsen i Afrika er sterkt redusert.

Kjøttproduksjon på struts foregår enkelte steder i Norge etter at Landbruksdepartementet i 1995 åpnet for import av levende dyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.