strukturelle materialer

Artikkelstart

Strukturelle materialer er en gruppe materialer som i hovedsak benyttes for konstruksjonsformål i vid forstand.

De mekaniske egenskapene, korrosjonsbestandigheten, formbarheten og sammenføyningsegenskapene er sentrale for denne typen materialer.

Typer

Noen av de viktigste strukturelle materialene er stål, lettmetaller, betong, keramer, plast, polymerer, kompositter og tre. Overflatemodifisering benyttes for å gi ønsket utseende (farge, glans), og motstand mot slitasje og korrosjons.

Metaller og legeringer

Av lettmetallene er særlig aluminium, men også magnesium og titan, viktige i Norge. De har lav massetetthet (1,75–4,5 g/cm3, sammenlignet med stål 7,9 g/cm3), deres legeringer kan gis høy styrke (strekkfasthet 300–1000 MPa, som er sammenlignbart med stål), korrosjonsmotstanden er god for aluminium og svært god for titan. Samtlige av disse tre lettmetallene kan resirkuleres uten høyt energiforbruk.

Stål er et av de mest anvendte konstruksjonsmaterialene, og er sentralt til armering for bygg og anlegg, broer, jernbane, skip, biler, offshorekonstruksjoner, med mer. Støpejern foreligger som grått støpejern og kulegraftittjern. Det har bred anvendelse blant annet i kumlokk, peiser, ovner, motorblokker, nav og pumper. En rekke norske verk produserer ferrolegeringer og silisium. Et biprodukt med verdi er mikrosilika, som dannes ved reduksjon av råmaterialet SiO2. Silisium benyttes i legeringer og til kjemiske produkter. Cirka 10 prosent av produksjonen går til elektronikk og solcelleformål. Av andre metaller kan også sink, nikkel, kobber, og kobolt nevnes.

BETONG OG keramer

Betong utgjør det mest utbredte byggematerialet globalt sett med forbruk på ca. 1 m3/innbygger/år. Betong er rimelig, baseres på lokal produksjon, har lang levetid, og lave vedlikeholdskostnader. Keramisk materiale brukes i servise-, elektro- og sanitærporselen, krystallglass, ildfaste materialer, tekniske keramer, teglstein, lecablokker og kuler (basert på leire), mineral og glassfiberull til isolasjon. Se også keram. Det foreligger betydelig produksjon av silisiumkarbid, SiC.

Trematerialer

Trematerialer er i Norge dominerende ved bygging av nye boliger. Av trefiberbaserte produkter nevnes papir og kartong.

Plast

Plastkompositter har lav vekt, korrosjonsresistans, lang levetid, og er lett å bearbeide. Gjennom glassfiber-, karbonarmering, og/eller sandwichkonstruksjoner oppnås høy styrke. Disse erstatter mer og mer tradisjonelle konstruksjonsmaterialer. Termoplaster benyttes til emballasje, kabler, rør, bildeler, isolasjon, møbler, med mer. Se plast.

Anvendelse

Strukturelle materialer står sentralt innen norsk materialproduserende industri og utgjør en grunnpilar i den landbaserte verdiskaping. En utviklingstendens er økt fokus på skreddersydde produkter med spesielle egenskaper tilpasset bruksformålet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg