strekklapp

Strekklapp. Virkemåten er forklart i artikkelteksten.

Strekklapp av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Strekklapp, måleelement som bygger på at resistansen for en metalltråd eller et annet elektrisk ledende materiale forandrer seg ved forlengelse.

I en vanlig utførelse er en motstandstråd innstøpt i et bæreark av plast som kan limes til et underlag, f.eks. en bjelke eller en maskindel. Motstandstråden vil få samme lengdeendring som underlaget, og forandringen av resistansen måles med en Wheatstones bro. For å redusere temperaturens innflytelse, brukes et motstandsmateriale med liten temperaturkoeffisient, f.eks. konstantan (legering av kobber og nikkel). Strekklapper kan også fremstilles av halvledermateriale, som gir større følsomhet.

Strekklapper inngår som følere eller giverelementer i mange forskjellige instrumenter der målestørrelsen kan omgjøres til en forlengelse, for eksempel trykkmålere og vekter. Strekklapper har liten mekanisk treghet, og kan brukes til registrering av forholdsvis hurtige bevegelser, for eksempel vibrasjoner i maskiner eller bygninger, eller trykksvingninger f.eks. ved eksplosjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg