Strekklapp, måleelement som bygger på at resistansen for en metalltråd eller et annet elektrisk ledende materiale forandrer seg ved forlengelse.

I en vanlig utførelse er en motstandstråd innstøpt i et bæreark av plast som kan limes til et underlag, f.eks. en bjelke eller en maskindel. Motstandstråden vil få samme lengdeendring som underlaget, og forandringen av resistansen måles med en Wheatstones bro. For å redusere temperaturens innflytelse, brukes et motstandsmateriale med liten temperaturkoeffisient, f.eks. konstantan (legering av kobber og nikkel). Strekklapper kan også fremstilles av halvledermateriale, som gir større følsomhet.

Strekklapper inngår som følere eller giverelementer i mange forskjellige instrumenter der målestørrelsen kan omgjøres til en forlengelse, for eksempel trykkmålere og vekter. Strekklapper har liten mekanisk treghet, og kan brukes til registrering av forholdsvis hurtige bevegelser, for eksempel vibrasjoner i maskiner eller bygninger, eller trykksvingninger f.eks. ved eksplosjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.