strandkjempe

Strandkjempe er hovedsakelig vindpollinert, men de iøynefallende gule pollenknappene tiltrekker insekter som spiser pollen. Arten kan kanskje i noen grad få hjelp til pollinering via insekter. Guttormsvauven, Hvaler.
Strandkjempe med insekter
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Strandkjempe er en flerårig art i maskeblomstfamilien. Planten blir som regel mellom fem og tredve centimeter høy og har linjeforma, kjøttfulle (sukkulente) blader. Plantene har én blomsterstengel som er tett besatt med små, reduserte blomster øverst.

Faktaboks

Etymologi
Av latin planta, fotsåle og agere, sette seg i bevegelse. Og av latin maritimus, som vokser ved havet.
Vitenskapelig navn
Plantago maritima
Beskrevet av
Carl von Linné

Blomstene har rørforma krone, men de er svært små. De fire pollenbærerne er lange og de lysegule pollenknappen henger ut av blomsten. Strandkjempe er vindpollinert, men de iøynefallende pollenbærerne tiltrekker ulike pollenspisende insekter som kan bidra til pollinering. Strandkjempe er såkalt gynodioik, det vil si at noen individer er tokjønna mens noen individer rent hunnlige.

Strandkjempe er en art som finnes i tempererte områder over store deler av jorda. Plantene finnes ved havstrender, men kan av og til finnes i berg langt fra sjøen. I Norge kan arten deles inn i to underarter. Den vanlige strandkjempen finnes langs kysten til nordlige Nordland og på Vestlandet og i Nordland noen steder opp i fjellet. Den andre underarten som har fått norsk navn ishavskjempe finnes fra nordover fra nordlige Nordland. Ishavskjempe har blomsteraks som er like langt eller kortere enn bladene, mens den vanlige strandkjempen har blomsteraks som er mye lenger enn bladene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

strandkjempe
Plantago maritima
Artsdatabanken-ID
102536
GBIF-ID
3189755

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg