strafferegisteret

Strafferegisteret, landsomfattende register over straffede personer; føres av Kriminalpolitisentralen. Også kalt reaksjonsregisteret. Registeret reguleres av Lov om behandling av opplysninger i politiet og påtalemyndigheten (politiregisterloven) av 28.05.2010.

Faktaboks

Også kjent som

reaksjonsregisteret

Registeret omfatter opplysninger om straffedommer, vedtatte forelegg og andre avgjørelser som går ut på frihetsstraff, samfunnsstraff, ungdomsstraff, bot for lovbrudd, overføring til tvungent psykisk helsevern eller tvungen omsorg m.m. Det er tatt inn opplysninger om hvilken myndighet som har truffet avgjørelsen, hvilke straffebestemmelser som er overtrådt, hvor stor straffen er og hvorledes den i tilfelle er utholdt. Politiet, påtalemyndigheten, domstolene, Justisdepartementet, kriminalomsorgen m.fl. kan begjære utskrift fra strafferegisteret (straffeattest). Når siktelse reises, blir det ordinært skaffet til veie en straffeattest som følger saken.

I tillegg føres det ved Kriminalpolitisentralen et sentralregister som inneholder personopplysninger som kan være av betydning for politiets arbeid med etterforskning og oppklaring av lovbrudd. Personregisteret er slått sammen med Strafferegisteret til Det sentrale straffe- og politiopplysningsregister (SSP). Politidistriktene kan selv søke direkte i SSP.

Forenklede forelegg som i stor utstrekning gis etter vegtrafikkloven og tolloven registreres ikke i strafferegisteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg