Reaksjonsregisteret er et landsomfattende register over straffede personer. Registeret føres av Kripos. Reglene om reaksjonsregisteret er bestemt i politiregisterloven. Registeret er unntatt generelt offentlig innsyn.

Faktaboks

Også kjent som

strafferegisteret

Opplysninger som registreres

Det registreres opplysninger om type reaksjon, personalia, tiltak, hvilken myndighet som har truffet avgjørelsen, hvilke straffebestemmelser som er overtrådt, hvor stor straffen er og hvorledes den i tilfelle er utholdt.

Reaksjoner som registreres

Reaksjoner som ikke registreres

Forenklede forelegg som i stor utstrekning gis etter vegtrafikkloven og tolloven registreres ikke i reaksjonsregisteret. Det samme gjelder tildelte prikker i veitrafikken.

Innsyn

Man kan søke Politiet om å få vite hvilke opplysninger som er registrert om en selv. Politiet har egne skjemaer for dette som kalles «begjæring om innsyn».

Man får normalt innsyn i opplysninger om seg selv, men ikke om andre. Politiet kan nekte innsyn om det er til hinder for etterforskning eller bryter personvernet.

Straffeattest/vandelsattest

Enkelte yrker og verv krever at det fremlegges straffeattest, også kalt vandelsattest. Dette er en utskrift fra reaksjonsregisteret og kan innhentes fra politiet. Det er begrenset i loven selv hva slags yrker eller virksomhet som gjør at politiattest kan utleveres.

Politiet, påtalemyndigheten, domstolene, Justisdepartementet, kriminalomsorgen m.fl. kan begjære utskrift fra reaksjonsregisteret (straffeattest/vandelsattest). Når det reises en siktelse mot en person vil det skaffes en straffeattest som følger saken.

Sentralregister

I tillegg føres det ved Kriminalpolitisentralen et sentralregister som inneholder personopplysninger som kan være av betydning for politiets arbeid med etterforskning og oppklaring av lovbrudd. Personregisteret er slått sammen med Strafferegisteret til Det sentrale straffe- og personopplysningsregister (SSP). Politidistriktene kan selv søke direkte i SSP.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Geir Heivoll

Burde denne artikkelen vært samordnet med artikkelen strafferegister? Er det i det hele tatt hensiktsmessig med en artikkel om strafferegister og en om reaksjonsregister, samt en om politiregister?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg