Strøskje i klassisistisk stil med et typisk innskriftsfelt på skaftet. Det står NJH og 1811
Strøskje i klassisistisk stil med et typisk innskriftsfelt på skaftet. Det står NJH og 1811

En strøskje er en skje med et dypt skjeblad med mange huller eller spalter i bunnen. Den brukes til å strø sukker på maten med, ikke minst gjelder det grøt.

Historikk

Økende bruk av sukker på 1700-tallet førte til at nye typer gjenstander ble tatt i bruk. Det gjaldt sukkersakser, skåler og dryssebøsser. Strøskjeene avløste i sin tur dryssebøssene. Skaftet på skjeene fulgte stilretningen på spiseskjeene. Strøskjeer med rokokko-utforming er forholdsvis sjeldne, men fra 1790-årene ble det produsert et økende antall strøskjeer i klassisistisk stil.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fossberg, Jorunn (1974). Norske sølvskjeer, C. Huitfeldt Forlag
  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk. Med tegninger av Torill Sand, Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg