strøskje

Strøskje i klassisistisk stil med et typisk innskriftsfelt på skaftet. Det står NJH og 1811 av . Gjengitt med tillatelse

En strøskje er en skje med et dypt skjeblad med mange huller eller spalter i bunnen. Den brukes til å strø sukker på maten med, ikke minst gjelder det grøt.

Historikk

Økende bruk av sukker på 1700-tallet førte til at nye typer gjenstander ble tatt i bruk. Det gjaldt sukkersakser, skåler og dryssebøsser. Strøskjeene avløste i sin tur dryssebøssene. Skaftet på skjeene fulgte stilretningen på spiseskjeene. Strøskjeer med rokokkoutforming er forholdsvis sjeldne, men fra 1790-årene ble det produsert et økende antall strøskjeer i klassisistisk stil.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fossberg, Jorunn (1974). Norske sølvskjeer, C. Huitfeldt Forlag
  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk. Med tegninger av Torill Sand, Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg