strålingskonservering

Strålingskonservering er det å behandle matvarer og andre næringsmidler med stråling som dreper mikroorganismer. Dette gjør at matvaren får lengre holdbarhet.

Virkemåte og anvendelse

Næringsmiddelet blir tilført energi utenfra, enten fra radioaktive kilder som avgir gammastråler eller fra elektronakseleratorer som avgir energirike elektroner. Som mål for stråledosen benyttes enheten gray (Gy). Verdens helseorganisasjon har anbefalt at bestråling av næringsmidler ikke skal overstige 10 kGy (1Mrad).

Lave stråledoser (0,1–1 kGy) brukes blant annet for å hemme spiring av rotfrukter, til utryddelse av skadeinsekter i korn og mel og til å drepe trikiner i kjøtt. Litt større doser (0,4–10 kGy) dreper de fleste mikroorganismene og benyttes blant annet til å forlenge holdbarheten for frukt, grønnsaker, melk og kjøtt. Doser i området fra 25 til 45 kGy, som dreper alle mikroorganismer, brukes til sterilisering av næringsmidlene.

Helsekonsekvenser og regulering

Strålebehandling av matvarer har vært utført siden slutten av 1950-årene. Det har tatt tid å få denne konserveringsformen akseptert, fordi det har vært sterke motforestillinger til bruk av gammastråler, røntgenstråler og hurtige elektroner. Det er ikke påvist helserisiko, men strålingen kan gi visse smaksmessige forandringer. Derfor har metoden ikke fått særlig innpass i næringsmiddelindustrien i Norge. Helsedirektoratet har hittil bare gitt godkjenning for bestråling av krydder, der det brukes doser på 7–10 kGy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg