stortromme

Stortromma, basstromme eller kicken er den største trommen i et trommesett.
Her ser man tydelig størrelsesforskjellen mellom marsjbasstrommene.
Orkesterstortrommen blir ofte kalt gran cassa. På bordet til høyre får vi presentert noen av køllene man kan bruke for å spille på trommen.

Artikkelstart

Stortromme, eller basstromme, er den største og dypeste trommen i slagverksfamilien. I musikalsk sammenheng befinner den seg i det dypeste frekvensregisteret, sammen med andre bassinstrumenter. Man kjenner den igjen på sin dype og runde klang. Skinnet på trommen er ofte av plast, men det er også relativt vanlig med kalveskinn på orkesterstortrommer.

Faktaboks

Også kjent som

Basstromme, kick, kick drum, gran cassa.

Stortrommen er i de aller fleste tilfeller tofellstromme, som vil si at det er skinn på begge sider av instrumentet. Man finner den i forskjellige størrelser, med forskjellige tonekvaliteter alt etter hvilken sjanger man befinner seg i. Som alle trommer er stortrommen en membranofon, som vil si at skinnet på trommen vibrerer for å skape lyd. For å spille på trommen bruker man en kølle med et filtkledd eller lærkledd hode. For trommesett er en lignende kølle montert i en pedal som gir muligheten til å styre køllen med høyre ben, på den måten kan man spille basstromme samtidig som hendene spiller på andre trommer.

Historie

Den tidligste versjonen av stortrommen er slagverksinstrumentet davul. Instrumentet stammer fra Midtøsten, og man regner det som et tyrkisk instrument. På samme måte som mange andre slagverksinstrumenter ble davul også brukt av tyrkiske janitsjarer som en del av deres militære. Instrumentet spredde seg etter hvert inn til europeisk militærmusikk hvor det endret seg i form og til dels i klang, og fikk litt etter litt en større rolle også i den klassiske orkestermusikken. Den er i dag å regne som en standard del av et hvert symfoniorkester, korps eller band.

Typer stortromme

Man skiller gjerne mellom tre kategorier med basstrommer:

Orkesterbasstromme

Orkesterbasstrommen er ofte 26'' til 40'' i diameter, med dyp tone og lang etterklang. Denne spiller man på med store og relativt tunge køller for å få frem de dype tonene i instrumentet. Det er også veldig vanlig med lange tremoloer/virvler for å skape et mørkt klangteppe i musikken. I orkesterlitteraturen finner man mange navn på stortrommen, eksempel på dette kan være: basstromme, gran cassa, cassa, grosse baisse, grosse trommel eller basstrommel. I noen tilfeller spilles cymbaler og basstromme av en person, dette kaller man cassa mit, og blir brukt både for å slippe ekstra musikere og for å få frem spesielle effekter i musikken. Eksempelvis blir dette brukt i Igor Stravinskys – Petrusjka. Generelt kan man høre orkesterstortrommens effekt brukt mye i musikken til Gustav Mahler.

Marsjbasstromme

Marsjbasstrommen finner man i mange forskjellige størrelser, alt mellom 16'' til 36''. Denne trommen har en ganske mye kortere lyd enn for eksempel orkesterstortrommen. I marsjer er strotrommen en veldig bærende element med tanke på å holde tempo, men også for å gi signaler om start og stopp av marsjer og marsjering. I amerikanske trommekorps (drumlines) spiller man ofte minst 5 basstrommer med forskjellige tonehøyder. Disse gir en følelse av tonal bassgang i musikk som ofte består av utelukkende trommer i forskjellige varianter. Det finnes egne konkurranser i regi Drum Corpse International (DCI) hvor presisjon og teknisk fullkommenhet på disse instrumentene er et krav.

Trommesettstortromme

Trommesettstortrommen, eller kick, ligger stort sett mellom 16’’ til 24’’. Klangmessig vil man ha forskjellige idealer for lyd alt etter hvilken sjanger man befinner seg i. I Jazzmusikk er det ikke uvanlig med en relativt lang og lys etterklang, sammenlignet med andre sjangre. I hardere musikk som rock og metal er det ofte dypere tone, med veldig kort etterklang. Spesielt i de sistnevnte sjangrene er det veldig vanlig med det man kaller doble basstrommer. I så tilfelle spiller man men begge ben på basstrommepedaler, i motsetning til den andre tilfellene hvor høyre ben vanligvis spiller basstromme og venstre ben spiller på hi-hatens pedal. Trommesettets stortromme kan også bli kalt kick, kick drum eller bare basstromme. I musikalsk sammenheng er trommsiser som Led Zeppelins Jon Bonham spesielt kjent for sitt basstrommespill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg