stormähriske rike

Svatopluk hos Arnulf, konge av Øst-Frankerriket
Svatopluk var hersker i det stormähriske rike fra 870. Han gjorde seg uavhengig av karolingerne (Frankerriket), og underla seg omkring 880 hele Böhmen, deler av Pannonia og det sørlige Polen. Bildet, som er fra 1300-tallet, forestiller Svatopluk (i midten) forkledd som munk hos kong Arnulf. Arnulf var alliert med ungarske erobrerstammene som tok kontroll over store deler av Slovakia fra 907.

Artikkelstart

Stormähriske rike var et rike dannet på på 800-tallet, som i sin storhetstid omfattet dagens Tsjekkia og Slovakia i tillegg til Pannonia, det sørlige Polen og Lausitz i Tyskland.

Faktaboks

Etymologi
Mähren er fra tsjekkisk Morava og latin Moravia.

De første fyrstene i riket ble nevnt i 822, og riket i seg selv i 830. Rundt 850 ble befolkningen delvis kristnet av katolske misjonærer fra Bayern. Under Rostislav, som var fyrste fra 846 til 870, frigjorde de seg gradvis fra det karolingiske rikets innflytelse. Blant annet ble det i 863 hentet misjonærer fra Bysants som innførte den kirkeslaviske liturgien. Under Svatopluk, fra 870 til 894, fikk riket sin største territoriale utstrekning, men under press fra de tyske bispedømmene fordømte pave Stefan 6 i 885 kirkeslavisk liturgi, og de bysantinske prestene ble fordrevet fra Mähren rundt 888.

Riket gikk til grunne som følge av madjarinvasjonene like etter år 900, og territoriet ble hovedsakelig delt mellom Böhmen og Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg