Sjimpanse
Sjimpanse er en av fire store menneskeaper.
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Orangutang
Portrett av en hann-orangutang.
Gorilla

De store menneskeapene er de dyrene som står mennesket nærmest.

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Store menneskeaper er en pattedyrfamilie i ordenen primater. Artene er alle forholdsvis store med brede tønneformete brystkasser og med forholdsvis store hjerner. Av artene er det bare mennesket som har et fullt utviklet talespråk, men de andre har også god evne til å kommunisere med kropps- og tegnspråk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hominidae
Beskrevet av
Samuel Frederick Gray, 1825

Familien omfatter fire nålevende slekter med til sammen åtte arter:

Bortsett fra mennesker lever de store menneskeapene tropiske strøk, hovedsakelig i regnskoger, men også i løvfellende skog og savanne. De forekommer i Sentral-Afrika, bortsett fra orangutang som bare forekommer i Sørøst-Asia.

De store menneskeapene er de artene som står mennesket nærmest. De er utpreget klatrende dyr, som ofte svinger seg fra gren til gren. På bakken beveger de seg som regel halvveis oppreist. Enten støtter de seg på jorden med hendene, eller de balanserer med hendene i luften.

Menneskeapene har kort hals og mangler hale. Kroppen er stor, og brystkassen er tønneformet. Armene er svært lange, bortsett fra hos bonobo betydelig lengre enn de korte, krumme bena. Hendene og føttene er utviklet som griperedskaper. Hårkledningen er ikke særlig tett, og ansiktet, håndflaten og fotsålen er hårløse. Øyebrynsbuene er store, særlig hos eldre hanner, hvor også benkammene langs kraniets midtlinje kan bli store. Kraniets pannebihuler er bare utviklet hos de afrikanske artene og hos mennesket.

Menneskeapene har 32 tenner som voksne (som hos mennesker og dyreaper). De ligner mennesketennene, unntatt hjørnetanna, som er veldig stor og spiss. Kinntannrekkene på hver side av kjeven er rette og parallelle – ikke bueformede som hos mennesker. Hjernen er velutviklet og ligner menneskehjernen, men er betydelig mindre (hos sjimpanse gjennomsnittlig 400, hos gorilla 500, og hos mennesket 1400 cm3).

Drektigheten hos de store menneskeapene varer i cirka åtte måneder, og ved fødselen er ungenes hjerne bare ubetydelig mindre enn menneskebarnets. Den avgjørende forskjellen i størrelse oppstår under det første leveåret. Hos menneskebarnet nesten tredobles hjernevolumet, hos apeungen øker det med bare cirka 25 prosent. Menneskeapene blir kjønnsmodne ved 9–12-årsalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

store menneskeaper
Hominidae
Artsdatabanken-ID
157497
GBIF-ID
5483

Kommentarer (4)

skrev Odd Eivind Torp

Er ikke sjimpansen nærmere i slekt med menneskene enn den er med gorillaer og orangutanger? Jeg trodde også at gorillaen er nærmere i slekt med menneskene (og sjimpansene) enn med orangutangene.

svarte Torfinn Ørmen

Du har helt rett. Det som er brukt her er den eldre inndelingen som skiller ut mennesker i en egen familie. Noen velger å fortsatt bruke denne systematikken. Det som er vanligst nå er å inkludere alle de store menneskeapene i menneskefamilien, og dele denne videre med orangutangene i en underfamilie og de afrikanske menneskeapene og mennesker sammen i en annen.

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Her kunne det med fordel ha vært skrevet mer om primatenes samfunnsstrukturer og bruk av redskap. Det er særlig interessant at man har observert sjimpanser og aper ha gått inn i steinalderen på flere plasser rundt om i verden, uavhengig av hverandre, jf. t.d.:
Tennenhouse, Erica: «Stone Age primates», New Scientist, 2018 (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0262407918302227)
Barras, Colin: «Monkeys that stumbled into the Stone Age», New Scientist, 2018 (doi = 10.1016/S0262-4079(18)31188-6)

Og for øvrig disse populærvitenskapelige artiklene:
http://www.bbc.com/earth/story/20150818-chimps-living-in-the-stone-age
https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2018/07/06/these-tiny-monkeys-have-entered-their-stone-age-with-a-bang/
https://metro.co.uk/2019/06/25/monkeys-entered-stone-age-evolving-just-like-humans-10058433/

svarte Marit M. Simonsen

Hei! Tusen takk for innspillet. Vi tar det videre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg