Stordriftsfordeler, betegnelsen på at det å produsere mange varer eller tjenester er billigere per produserte enhet enn om man produserer i mindre skala.

Mer teknisk kan man si at stordriftsfordeler betegner en kostnadsstruktur som er slik at de langsiktige gjennomsnittskostnader faller med økende produksjon. Hva som er kort eller lang sikt henspiller på den tiden det tar å utvide produksjonskapasiteten.

For eksempel kan en fabrikk ha en viss produksjonskapasitet og gjennomsnittskostnadene kan stige når størrelsen på produksjonen nærmer seg kapasitetsgrensen. Bedriften kan likevel ha stordriftsfordeler hvis det er slik at gjennomsnittskostnadene fortsetter å falle dersom bedriften utvider fabrikken og derved øker produksjonskapasiteten.

På lang sikt kan alle produksjonsfaktorene variere og ved beregning av de langsiktige gjennomsnittskostnadene betrakter man alle produksjonsfaktorene som variable - også fabrikkanlegg.

En bedrift har uutnyttede stordriftsfordeler så lenge produksjonen er lavere enn den produksjonen gir de laveste langsiktige gjennomsnittskostnadene.

En bedrift som har utnyttet alle stordriftsfordelene har skalert produksjonen slik at den er i minimumspunktet til de langsiktige gjennomsnittskostnadene. Dette betegnes som kostnadsoptimal produksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.