Stor husflue, tovingeart i familien Muscidae. Arten er nær knyttet til menneskenes boliger og fjøs, spesielt grisefjøs, og forekommer i hele den tempererte sone over store deler av Jorden. Husfluen er 8–9 mm lang, gråfarget og med fire svarte lengdestriper på forkroppens ryggside. Kropp og ben er kledd med hår og børster. Ved hjelp av klebrige fotputer på føttenes underside kan husfluen bevege seg på loddrette vegger eller under taket. Den lever i sommertiden ca. 3–5 uker.

I løpet av sin levetid kan den legge 600–3000 egg, i det 120–150 egg avsettes av gangen, særlig i gjødsel. Utviklingen fra egg til flue avhenger av temperaturen og tar ved 35 °C ikke fullt 7 døgn. Husfluen søker føde i stall og fjøs, på søppeldynger, i åpne klosetter, på matvarer, i melkebeholdere o.l. Normalt opptar den bare flytende næring gjennom den korte sugesnabelen, men den kan løse opp f.eks. sukker med sitt spytt. Husfluen pleier ofte å forspise seg og kaster da opp igjen en del av føden. Oppkast og ekskrementer danner de såkalte «flueflekkene» som finnes overalt hvor fluene opptrer.

Husfluen er en potensiell farlig spreder av sykdomsfremkallende bakterier, men forsøk tyder på mengden bakterier en flue avsetter på mat i få tilfeller er nok til å framkalle sykdom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.