stokkjuke

Artikkelstart

Stokkjuke er en poresopp (Phellinus pini) som er årsak til hvitråte i kjerneveden hos furu og gran. Råten er karakteristisk, og kalles gjerne gås, med hvite råteflekker, ofte kalt flekkråte. Enkelte årringer kan være mer nedbrutt enn andre og gir på furu en såkalt ringråte.

Faktaboks

Også kjent som
Phellinus pini

Ytre symptomer kan være vanskelig å finne. Det kan forekomme kvaeutflod ved kvistrester der det har vært infeksjon. Kjukene (fruktlegemene) kommer etter hvert fram på levende trær, gjerne høyt oppe på stammen, helst ved grenstumper eller der det har vært en gren. De er harde, vanligvis utstående, konsollformede, og kan bli inntil 15 centimeter i tverrmål. Oversiden er mørkt brun, undersiden gulaktig, med porer som er rundaktige eller noe uregelmessige.

Ved angrep på furu vil soppen ofte bre seg innen enkelte årringer, slik at det på tverrsnitt av stammen sees en ringformet råte med frisk ved imellom. I fremskredet råte dannes det markerte, tettsittende hvite flekker, kalt gås. Råten i furu har en begrenset utbredelse, slik at en stokk kan være frisk i begge ender, men råtten i midtpartiet.

I gran blir det ikke så utpreget ringråte og gås, og råten brer seg ofte i hele stokkens lengde. Stokkråte utvikler seg først og fremst i gamle trær. Den var tidligere en viktig skadegjører i skogen, men i moderne skogskjøtsel er den vanligvis av liten betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg