stokastisk resonans

Ved stokastisk resonans vil et periodisk signal som tilføres støy kunne detekteres som pulser fordi støyen løfter det totale signalet over terskelverdien.

Deteksjon av utgangssignal ved stokastisk resonans
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stokastisk resonans oppstår når støy bidrar til å forsterke et ellers svakt periodisk signal slik at det kan detekteres. Vanligvis vil støy maskere eller skjule periodiske signaler, men under spesielle betingelser kan støy bidra til å gjøre det ellers svake signalet sterkt nok til å detekteres.

Et eksempel har man dersom deteksjon av signal bare kan finne sted over en viss terskelverdi, når det periodiske signalet i seg selv ikke er sterkt nok til å detekteres. Derimot vil det periodiske signalet som har tilegnet seg støy kunne detekteres (nær toppverdiene av det periodiske signalet), siden støyen forsterker det periodiske signalet akkurat nok til å komme over terskelverdien.

Stokastisk resonans ble først beskrevet i 1981, og har senere fått en rekke anvendelser innen for eksempel studien av signaldeteksjon i biologiske systemer som tenkes å fungere på denne måten.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg