Stjertmeisfamilien, familie (Aegithalidae) i ordenen spurvefugler. Små (8,5-16 cm) meiselignende fugler med liten kropp, middels til svært lang stjert, korte og runde vinger og kort nebb. Alle er meget vokale.

Stjertmeisene finnes i Europa, Nord- og Mellom-Amerika og i Asia. Artene er knyttet til skog. Hovedføden er små dyr som insekter og edderkopper, av og til litt frø.

Familien består av 13 arter fordelt på 4 slekter. De fleste er standfugler. Ingen av artene er globalt truet.

  • krattmeis, Psaltriparus minimus
  • einerstjertmeis, A. leucogenys
  • praktstjertmeis, A. concinnus
  • hvitkronestjertmeis, A. niveogularis
  • ruststjertmeis, A. iouschistos
  • eikestjertmeis, A. fuliginosus
  • A. glaucogularis
  • A. bonvaloti
  • A. sharpei
  • purpursanger, Leptopoecile sophiae
  • toppsanger, L. elegans
  • pygmemeis, Psaltria pygme

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.