stiving

Pipekragen, eller prestekragen, er et plagg som neppe kunne eksistert uten stivelse.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Stiving er en teknikk for å gjøre tekstiler stivere og holde seg krøllfrie lenger. Dette oppnås gjennom å dyppe i eller spraye på en væske med stivelse etter vask, før stryking. Stivelsen kan bestå av gelatin, risstivelse, potetmel, maisennamel eller sukker.

Stiving var langt mer vanlig tidlig på 1900-tallet enn det er i dag. Stiving av gardiner og duker var mest vanlig. Men alt fra bluser, skjorter og kjoler til sløyfer og slips ble stivet. At stiving er blitt mindre vanlig, skyldes en nedgang i bruken av stive tekstiler, ikke minst duker, men også at nye syntetiske materialer eller behandlinger kan erstatte stivede naturfibre. Stiving kunne også få slitte og dermed slappe, myke tekstiler til å fremstå som nyere.

Ved forming av lin og bomull gjennom pressing og stryking, ble stiving brukt for å gi den glatte overflaten og brettene en mer permanent karakter. Et eksempel er pipekrager, som ble brukt i Europa på 1500-tallet. Opp mot vår tid er de kanskje best kjent fra prestedrakter. Pipekragene ble formet gjennom bruken av et pipejern.

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad 2006. Skittentøyets kulturhistorie hvorfor kvinner vasker klær. Novus forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg