Singapore Sling
Sling er en kategori drinker som ikke er så vanlig lenger, med unntak av Singapore Sling.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Raffles

Raffles Hotel har mye av æren for at man fremdeles drikker slings.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sling er en drink som består av brennevin med vann og sukker. Ved inngangen til 1800-tallet var sling en av de store drinkekategoriene. Den mest kjente drinken i sjangeren sling i dag er Singapore Sling.

Ved inngangen til 1800-tallet var hovedkategoriene innen drinker punsj, sling, fizz, flip og julep. En sling var en punsj uten sitrus, altså brennevin, sukker og vann, som regel med revet muskat på toppen. Ordet kommer fra det tyske verbet schlingen, som betyr å slynge, underforstått å hive nedpå.

Kategorien cocktail, som ble populær litt senere på 1800-tallet, var avledet fra sling. En avis definerte cocktail som en sling tilsatt bitter.

En sling var i utgangspunktet en svært enkel drink, men ved inngangen til 1900-tallet hadde den blitt noe mer komplisert. Sukkeret var erstattet av ulike likører, som Cointreau og Bénédictine.

Singapore Sling

At sling ikke har havnet i glemselen skyldes Singapore Sling, en av 1900-tallets store drinkesuksesser. Historien forteller at den ble komponert av hovedbartenderen på luksushotellet Raffles i Singapore i 1915, med gin, kirsebærlikør og Bénédictine-likør som hovedingredienser.

Riktignok kunne avisene i Singapore fortelle om lignende slings allerede i 1897, men ingen skal ta fra Raffles en uvanlig vellykket markedsføring. Selv hundre år senere reiser folk lange omveier for å kunne nyte en Singapore Sling på hotellet.

Økt interesse for klassiske drinker og cocktailer har imidlertid ikke ført til mer oppmerksomhet rundt selve kategorien sling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg