sterlett

Sterlett (Acipenser ruthenus) fotografert i et offentlig akvarium.
Sterlett
iStock.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Sterlett er den tallrikeste arten i størfamilien.

Faktaboks

Uttale
sterlˈett
Også kjent som
småstør
Acipenser ruthenus

Beskrivelse

Sterletten skilles fra vanlig stør på den lange, spisse og smale snuten, og ved flere benplater på kroppssidene. Den kan bli opptil 1,2 meter lang og veie 16 kilogram.

Levevis og utbredelse

Hovedføden er insektlarver i vann, for eksempel knott. Den oppholder seg ofte i de dypere delene av store elver, og beveger seg inn på grunnere områder for å spise bunndyr. Sterletten er hovedsakelig stasjonær i elver i Øst-Europa, spesielt i elvers som drenerer til Svartehavet, Kaspihavet og Azovhavet. Tidligere var det endel vandrende, anadrome bestander. Disse antas nå å være utdødd. De fleste bestander av sterlett er sterkt redusert og arten er ansett som sterkt truet.

Sterletten er også forsøkt utsatt i en rekke elver rundt i Europa uten at levedyktige bestander er blitt etablert.

Bruk

Sterlett er en viktig matfisk, men den blir hovedsakelig beskattet fordi rognen brukes til kaviar. Kaviar fra sterlett regnes som den fineste og dyreste størkaviaren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg