Sterlett
Sterlett (Acipenser ruthenus) fotografert i et offentlig akvarium.
Sterlett
iStock.
utbredelse av sterlett
Naturlig utbredelse av sterlett (Acipenser ruthenus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av sterlett

Sterlett er den tallrikeste arten i størfamilien.

Faktaboks

Uttale
sterlˈett
Også kjent som
småstør
Vitenskapelig navn
Acipenser ruthenus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Global rødlistestatus
EN – Sterkt truet

Beskrivelse

Sterletten skilles fra vanlig stør på den lange, spisse og smale snuten, og ved flere benplater på kroppssidene. Den kan bli opptil 1,2 meter lang og veie 16 kilogram.

Levevis og utbredelse

Hovedføden er insektlarver i vann, for eksempel knott. Den oppholder seg ofte i de dypere delene av store elver, og beveger seg inn på grunnere områder for å spise bunndyr. Sterletten er hovedsakelig stasjonær i elver i Øst-Europa, spesielt i elver som drenerer til Svartehavet, Kaspihavet og Azovhavet. Tidligere var det endel vandrende, anadrome bestander. Disse antas nå å være utdødd. De fleste bestander av sterlett er sterkt redusert og arten er ansett som truet. Arten ble klassifisert som nær truet (VU) av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN) i 2010.

Sterletten er også forsøkt utsatt i en rekke elver rundt i Europa uten at levedyktige bestander er blitt etablert.

Bruk

Sterlett er en viktig matfisk, men den blir hovedsakelig beskattet fordi rognen brukes til kaviar. Kaviar fra sterlett regnes som den fineste og dyreste størkaviaren.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sterlett
Acipenser ruthenus
Artsdatabanken-ID
42572
GBIF-ID
2402168

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg