steppermotor

Steppermotor, spesiell form for børsteløs elektromotor som drives frem i diskrete trinn.

Oppbygging, virkemåte

Den vanligste formen for steppermotor har en rotor som er permanent magnetisk, mens stator er en elektromagnet som magnetiseres av en vikling. Denne viklingen består av to strømkretser, slik at magnetiseringen av stator bestemmes av strømmen i to ledningspar.

Når det går en gitt strøm i hver av ledningsparene, vil rotoren stå stabilt i en gitt stilling. Dersom strømretningen i det ene ledningsparet vendes, vil rotoren forflytte seg en viss vinkel til den ene siden, mens den vil forflyttes samme vinkel til den andre siden dersom strømretningen i det andre ledningsparet vendes. Ved sekvensielt å vende strømmen i de to ledningsparene, vil dermed motoren drives trinnvis rundt.

Vanligvis er motoren laget slik at en omdreining er delt opp i mange trinn, for eksempel 48, 96 eller mer. Antall trinn vil alltid være et multiplum av fire. Styringen av strømmen i viklingen foregår oftest elektronisk.

Bruk

Steppermotorer anvendes oftest når det er viktig å styre rotorens posisjon, idet rotoren kan dreies en gitt vinkel ved å drive den frem et visst antall trinn. De lages fortrinnsvis som småmotorer. Typiske anvendelser er i disk- og diskettstasjoner i datamaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg