steppemus

Steppemus, smågnagerart i markmusslekten i hamsterfamilien. I utseende er den en typisk representant for slekten sin, men den lever mer i stabile monogame par enn andre arter. Artsnavnet socialis henspiller nok på dens sosiale familiegrupper.

Faktaboks

Også kjent som

Microtus socialis

Beskrivelse

Steppemusa ligner sterkt på andre arter i slekten Microtus. Kroppslengden blir inntil 12 cm, halelengden 4 cm og vekta 34 gram. Det er geografiske variasjoner i størrelsen. Halelengden varierer også, fra 21 til 28 prosent av kroppslengden. Ørene er relativt store for slekten (de fleste artene har små ører) og stikker litt ut av pelsen. Pelsfargen er gråbrun over ryggen og grå under buken, pelsen er ganske bløt.

Levevis

Steppemus lever på åpne sletter med gras, også i halvørken og jordbruksland. Den foretrekker litt fuktigere områder og kan leve opp til 2 000 moh. Frø utgjør en stor del av føden, men den spiser også grønne plantedeler, insekter og bløtdyr. Den spiser et stort antall planter, inkludert arter som spises lite av andre dyr. Om vinteren spiser steppemusa også røtter og knoller. Den hamstrer føde, og et matlager kan veie 250–1200 gram, unntaksvis hele 3 kg.

Gangsystem

Steppemusa graver sine egne ganger under bakken eller bruker ganger laget av andre dyr. Hulesystemet kan være omfattende og ha så mange som 35 utganger. Det inneholder både flere reirkamre og lagerrom, samt ganger i ulike nivåer. Temperaturen nede i gangene er mer konstant enn ute, men varierer med dybden. Steppemusa endrer dybden reiret ligger i etter temperaturen. Gangsystemet brukes hele året, så sant det ikke oversvømmes, og går i arv til nye generasjoner.

Sosial organisering

Steppemusa lever i små familiegrupper, som består av et reproduserende par og 1–2 kull unger. Størrelsen på familiens hulesystem varierer mye, fra 6 til 160 m2. Det forsvares mot andre grupper. Mer enn halvparten av steppemusene er monogame, men en hann kan også ha to hunner som hver har sitt eget leveområde.

Formering

Steppemusa kan formere seg hele året, men formeringen er mer sesongmessig i noen områder. Hunnen kan få inntil 11 unger i kullet og opptil 5 kull i året, dette varierer fra område til område. Drektighetstida er rundt 3 uker. Ungene begynner å spise fast føde 2 uker gamle. Vanligvis er det 40–47 dager mellom kulla. Noen bestander varierer mer enn andre i størrelse, og bestandstoppene opptrer særlig i år med fuktige somre og milde vintre.

Utbredelse

Steppemusa er utbredt i et belte fra det østligste Europa til det nordvestligste Kina. Flere bestander er isolerte og regnes som underarter, flere av disse kan være trua. De største truslene er overbeite, habitatødeleggelse og ørkenspredning. Steppemusa kan gjøre skade for landbruket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg