steppelemen

Artikkelstart

Steppelemen er en art i hamsterfamilien. Den er eneste art i sin slekt. I kroppsform minner den om vårt lemen. Steppelemen lever i de sentrale deler av Asia, men ikke kun på steppen.

Faktaboks

Også kjent som

Klasse Pattedyr / Orden Gnagere / Familie Hamsterfamilien / Art Steppelemen Lagurus lagurus

Slektskap

Sammen med to andre arter steppelemen i slekten Eolagurus, utgjør den tribus Lagurini i underfamilien Arvicolinae (korthalemus).

Beskrivelse

Både kroppsformen og den korte halen minner om vårt hjemlige lemen. Kroppslengden blir inntil 13 cm, halelengden 1,6 cm og vekta 46 g. Hannen blir litt større enn hunnen. Pelsen på ryggen varierer fra mørkebrun til blekgrå, buken er gråkvit til grågul. Over hodet og langs ryggraden har den en mørk stripe. Ørene er ganske små.

Levevis

Steppelemen lever, som navnet sier på stepper, men finnes også i halvørken og på alpine grasenger opp til 3 000 meter over havet. Den spiser hovedsakelig grønne plantedeler, av opptil et hundre ulike planter. Steppelemen spiser også frø, røtter og insekter. Den kan være aktiv hele døgnet.

Steppelemen lever i monogame par som bebor et enkelt hulesystem under bakken. Hulen har ett reirkammer og 5-10 utganger. Hannen forsvarer hulen aggressivt mot fremmede hanner. Familien bruker et felles reir og hannen deltar i oppfostringen av ungene. Formeringen kan starte allerede om vinteren.

Det kan være hele 14 unger i kullet og hunnen kan få 2-3 kull i året. Drektighetstiden er rundt tre uker. En hunn kan begynne å formere seg allerede to uker gammel, vanligere når hun er én måned gammel. Ungene kan bo sammen med foreldrene helt til neste vår, men da uten å formere seg.

Utbredelse

Steppelemen er utbredt gjennom den sentrale delen av Asia, fra det sørvestre hjørnet av Russland, gjennom Kasakhstan og Sibir til Mongolia og det nordvestre hjørnet av Kina. Det er store svingninger i bestanden og i toppår forekommer massevandringer. Den er ikke truet, men én underart er utryddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg