steppelemen

Steppelemen, gnagerart i hamsterfamilien. Det er eneste art i slekten. Sammen med to andre arter steppelemen i slekten Eolagurus utgjør den tribus Lagurini i underfamilien Arvicolinae (korthalemus).

Faktaboks

Også kjent som

Lagurus lagurus

Beskrivelse

Både i kroppsform og den korte halen minner den om vår lemen. Kroppslengden blir inntil 13 cm, halelengden 1,6 cm og vekta 46 g. Hannen blir litt større enn hunnen. Pelsen på ryggen varierer fra mørkebrun til blekgrå, buken er gråkvit til grågul. Over hodet og langs ryggraden har den ei mørk stripe. Ørene er ganske små.

Levevis

Steppelemen lever, som navnet sier på stepper, men finnes også i halvørken og på alpine grasenger opp til 3 000 m o.h. Den spiser hovedsakelig grønne plantedeler, av opptil 100 ulike planter. Steppelemen spiser også frø, røtter og insekter. Den kan være aktiv hele døgnet.

Steppelemen lever i monogame par som bebor et enkelt hulesystem under bakken. Hula har ett reirkammer og 5-10 utganger. Hannen forsvarer hula aggressivt mot fremmede hanner. Familien bruker et felles reir og hannen deltar i oppfostring av ungene. Formeringen kan starte allerede om vinteren.

Det kan være hele 14 unger i kullet og hunnen kan få 2-3 unger i året. Drektighetstida er ca. 3 uker, og en hunn kan begynne å formere seg allerede 2 uker gammel, vanligere 1 måned gammel. Ungene kan bo sammen med foreldrene helt til neste vår, men da uten å formere seg.

Utbredelse

Steppelemen er utbredt gjennom den sentrale delen av Asia, fra det sørvestre hjørnet av Russland, gjennom Kazakhstan og Sibir til Mongolia og det nordvestre hjørnet av Kina. Det er store svingninger i bestanden, i toppår forekommer massevandringer. Den er ikke truet, men én underart er utrydda.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg