Stempelpumper, maskiner for transport av væsker gjennom rørledninger, f.eks. mot tyngdekraften. Består av pumpehus med stempel, sugeventil og trykkventil. Ved stempelets utadgående bevegelse suges væske inn gjennom sugeventilen, ved stempelets innadgående bevegelse lukkes denne ventilen og åpner trykkventilen, væsken presses ut gjennom utløpsrøret og opp til det øvre bassenget. Pumpens pumpehøyde er lik sugehøyde + trykkhøyde.

Stempelpumper kalles enkeltvirkende eller dobbeltvirkende. Enkeltvirkende stempel av plungertypen er mye brukt. Et dobbeltvirkende stempel forutsetter at pumpen er utstyrt med to sett suge- og trykkventiler.

er en stempelpumpe som består av et sugerør, som øverst er forsynt med en sylinder med et bevegelig stempel. Toppen av sugerøret og stempelet har hver sin ventil som åpner oppover, væsken har utløp over stempelet. Sugingen fremkommer ved at det utvendige atmosfæretrykket presser væsken inn i sylinderen, hvor stempelbevegelsen har frembrakt et undertrykk. Teoretisk kan en sugepumpe løfte vann 10 m. Se også pumpe og fortrengningspumpe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.