steinstorkenebb

Steintorkenebb, Oberfranken, Tyskland
Geranium columbinum_Oberfranken Tyskland
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Steinstorkenebb er en ettårig art i storkenebbfamilien som blir fra ti til tretti centimeter høy. Plantene har tynn, knebøygd stengel og dypt flika blader med femkanta omriss. Blomstene sitter på lange blomsterstengler og er en håndfull per stengel. Steinstorkenebb er av de storkenebbartene med ganske små blomster, omtrent en centimeter i diameter. Kronbladene er lyst fiolette og ganske tvert avskårne, men med tilløp til innbuktning i spissen. Frukta har et nebb som er inntil to centimeter langt og delfruktene er glatte og uten hår.

Faktaboks

også kjent som:
Geranium columbinum

Steinstorkenebb finnes på tørrbakker og berg med tynt jorddekke og har vært særlig knytta til beiteområder i kyststrøk. Arten har vært funnet fra Østfold til Trøndelag, men antall funn nord for Nordfjord er få. Artens hovedutbredelse er fra Telemark til vestlige Agder og fra nordlige Rogaland til sørlige Hordaland. I Telemark finnes arten også innover i landet til Kvitseid. Arten finnes kun i lavtliggende områder, høyestliggende funn er på rundt 450 meter over havet.

Verdensutbredelsen er Europa, Vest-Asia og Middelhavsområder i Afrika.

Steinstorknebb er i Rødlista av 2015 vurdert til nær truet (NT) fordi arten kun finnes i et begrensa geografisk område og antall funn har gått kraftig tilbake i seinere tid. Den viktigste årsaken til reduksjonen er trolig gjengroing av beiter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg