Steinsopp av Bernie Kohl. Falt i det fri (Public domain)

Steinsopp, også kjent som karljohanssvamp (svensk) eller herresopp, er en utmerket matsopp som tilhører rørsoppene.

Steinsoppen har brun hatt og en tykk og kraftig fot. Under hatten har den et rørlag som er hvitt hos ungsoppene og grønngult hos eldre individer. Foten har alltid et fint, hvitt maskenett øverst, noe som er et sikkert kjennetegn for arten.

Steinsopp vokser i løv- og barskog, og har sesong i Norge fra så tidlig som juni, men vanligst fra juli til september. Den danner sopprot med ulike skogtrær.

Steinsopp er en relativt sikker matsopp. Den eneste soppen den lett kan forveksles med er gallerørsoppen. Gallerørsoppen er ikke giftig, men smaker bittert og er ubrukelig som matsopp.

Italienerne og franskmennene er spesielt begeistret for steinsopp. Det italienske navnet på steinsopp, porcini, er blitt et vanlig låneord på mange språk. Porcini betyr «liten gris». Italia og Frankrike eksporterer tørket steinsopp, som er regnet som en delikatesse.

Steinsoppen ble først brukt som matsopp i Skandinavia på grunn av kong Karl Johan. Han var opprinnelig fransk og hadde tatt med seg kunnskap om soppen til Sverige – i alle fall forteller historien det. Derfor kaller svenskene steinsoppen for karljohanssvamp. Et eldre norsk navn er herresopp.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Boletaceae
Slekt Steinsopper Boletus
Art Steinsopp Boletus edulis

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. august 2014 skrev Ellen Mørkved

Jeg plukket mange steinsopp i Kragerø i går. Renset dem og fjernet markspiste deler. Stilkene var helt markfrie(!). Men da jeg skulle steke bitene oppdaget jeg at noen av dem var blitt mørke, blålige. Er dette normalt? Er ganske sikker på at dette var steinsopp for alt stemte med hva jeg tidligere har sett og vet. Smakte på noen hatter for å se at det ikke var gallerørsopp. (PS.) Skal man fjerne rørene oppunder hatten? Har alltid gjort det, men den informasjonen jeg fant på nettet sa ingenting om det. Med vennlig hilsen Ellen Mørkved, Kragerø

2. september 2014 svarte Klaus Høiland

Steinsopp skal ikke bli mørk ved steking. Det gjør derimot rødskrubb. Sikker på at det ikke har blandet seg inn noen biter av rødskrubb? Så lenge rørene er unge skal de ikke fjernes (da fjernes mye av smaken). Men er rørene blitt slimete og uappetittlige fjerner jeg dem.

2. september 2014 svarte Klaus Høiland

Jeg kom på at svartbrun rørsopp blåner og passer bedre til Ellen Mørkveds beskrivelse. Svartbrun rørsopp likner mye på steinsopp og regnes som like god (noen sier til og med bedre). Så heller en rødskrubb, tror jeg at det er den som har blandet seg med steinsoppen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.