steinkoraller

Steinkoraller. Stykke av en norsk steinkorall.

Av /NTB Scanpix ※.
Steinkorallen, Lophelia pertusa. Foto: NOAA ocean explorer. CC BY SA 2.0
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Steinkoraller, tilhører orden Scleractinia i underklassen sekstallskoraller (Hexacorallia). De har et karakteristisk kalkskjelett.

Faktaboks

Også kjent som
stjernekoraller
Vitenskapelig navn
Scleractinia
Beskrevet av
Bourne, 1900

Forholdsvis få arter opptrer som enkeltdyr, som for eksempel begerkorall, Caryophyllia smithii, som lever fastvokst på steinbunn på grunt vann langs den norske kysten.

De fleste steinkoraller danner forskjellige former for kolonier, og gir sammen med noen andre organismer med kalkskjeletter opphav til korallrev. Korallrevene stiller meget spesielle og begrensede krav til blant annet temperatur og vannets renhet.

Det er kjent syv arter av steinkoraller fra norske farvann. Øyekorall (Lophelia pertusa) er en art som bygger rev langs Norges kyster på strømrik fjellgrunn i 100–400 m dyp fra Hvaler til Vest-Finnmark. Røstrevet utenfor Lofoten er verdens største lopheliarev. Arten finnes både inne i fjordene og ute på kontinentalsokkelen. Den foretrekker vann med temperaturer på 4–9 °C.

Siksakkorall, Madrepora oculata, er en annen art som bygger korallrev i norske farvann, men den er mindre vanlig enn øyekorall.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

steinkoraller
Scleractinia
Artsdatabanken-ID
349
GBIF-ID
714

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg