Steinkoraller. Stykke av en norsk steinkorall.

Steinkoraller av B. Christiansen/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Steinkoraller, tilhører orden Scleractinia i underklassen sekstallskoraller (Hexacorallia). De har et karakteristisk kalkskjelett.

Forholdsvis få arter opptrer som enkeltdyr, som for eksempel begerkorall, Caryophyllia smithii, som lever fastvokst på steinbunn på grunt vann langs den norske kysten.

De fleste steinkoraller danner forskjellige former for kolonier, og gir sammen med noen andre organismer med kalkskjeletter opphav til korallrev. Korallrevene stiller meget spesielle og begrensede krav til blant annet temperatur og vannets renhet.

Det er kjent syv arter av steinkoraller fra norske farvann. Øyekorall (Lophelia pertusa) er en art som bygger rev langs Norges kyster på strømrik fjellgrunn i 100–400 m dyp fra Hvaler til Vest-Finnmark. Røstrevet utenfor Lofoten er verdens største lopheliarev. Arten finnes både inne i fjordene og ute på kontinentalsokkelen. Den foretrekker vann med temperaturer på 4–9 °C.

Siksakkorall, Madrepora oculata, er en annen art som bygger korallrev i norske farvann, men den er mindre vanlig enn øyekorall.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.