Theoderiks mausoleum
Kong Theoderik den store av ostrogoternes mausoleum i Ravenna med monolittisk kuppel.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Steinbyggverk er byggverk oppført i murverk av stein, både naturstein og teglstein.

Historie

Eksempler på steinbyggverk finnes fra steinalderen opp til i dag. Steinbyggekunsten fortsetter inn i bronsealderen som for eksempel i minoisk arkitektur og mykensk arkitektur, kjent for sine steinborger. Disse borgene ble etter alt å dømme erobret av dorerne omkring 1100 fvt., og mye vites ikke om byggverk etter denne tid. I Bibelen uttrykkes det i Det gamle testamentet, Jes 9,10 preferanse av tilhugget naturstein fremfor tegl.

Først fra det 6. århundre fvt. av trer det greske steintempel klart frem. Med røtter i disse utviklet romerne steinbyggeteknikken videre og innfører betong, oftest med murt forskaling. I den tidligste middelalder er et spesielt steineksempel Teodoriks mausoleum (526) ved Ravenna i Italia, med en monolittisk kuppel. Kuppelen består av én stor stein med en diameter på omkring 11 meter, og tykkelse på 1 meter. I middelalderen var kirker og borger viktige bygningstyper, og de ble helst reist i stein. Eksempler kan finnes innenfor karolingisk arkitektur, ottonsk arkitektur, arkitektur i romansk stil og gotikk. Stein ble også brukt i borger. Et nordlig eksempel er pikternes borger i Skottland og på øyene. Også i renessansebygg ble stein brukt, i palassfasader, ofte med særlig kraftig materialvirkning. I etterfølgende tider kunne bruken av stein som synlig upusset fasademateriale variere.

Interessen for stein tok seg opp på 1800-tallet, og vedvarer. Et spesielt eksempel på bruk av stein på 1800-tallet er storbyenes kloakkanlegg, med buede former murt i nøyaktig steinmurverk. I dag har studiet av og bruken av stein, både naturstein og tegl, fått ny aktualitet. Det drives dessuten forskning om steintypenes egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christian Norberg-Schulz: Significato nell’architettura occidentale, Milano 1974.
  • Christian Norberg-Schulz: Meaning in Western Architecture, London 1975.
  • H. P. L’Orange: Oldtidens bygningsverden, Oslo 1978.
  • Erhard M. Winkler: Stone in Architecture, Berlin & Heidelberg & New York 1994.
  • Yannis Maniatis, Norman Herz, Yannis Basiakos (red.): The Study of Marble and other Stones used in Antiquity, London 1995

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg