statsløse

Artikkelstart

Statsløse personer er personer som ikke har statsborgerskap i noe land. Etter FNs konvensjon om statsløse fra 1954 forplikter alle kontraherende stater seg til å arbeide for å redusere antallet statsløse.

Statsløshet har ulike årsaker, inkludert diskriminering av minoritetsgrupper i nasjonal statsborgerskapslovgivning, unnlatelse av å definere alle innbyggere som borgere når en stat blir selvstendig (ved statssuksesjon) og rettslige konflikter mellom stater.

Anslag fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser at minst ti millioner mennesker er statsløse i verden i dag (2014). I Norge var det 2425 statsløse ved inngangen til 2016 ifølge Statistisk Sentralbyrå. Statsløshet har også store konsekvenser for den enkelte, siden statsborgerskap er påkrevet for full deltakelse i samfunnet og nødvendig for å få full tilgang til menneskerettighetene.

Mens grunnleggende menneskerettigheter omfatter alle, kan enkelte rettigheter, som stemmerett begrenses til statsborgere. I praksis ser man også at en lang rekke grunnleggende rettigheter brytes fordi statsløse personer ofte ikke er i stand til å skaffe identitetsdokumenter, og blir forfulgt og anholdt fordi de er statsløse. Man ser også at statsløse nektes tilgang til utdanning og helsetjenester eller blokkeres fra arbeidsmarkedet.

FN anslår at omlag én million innbyggere av den etniske gruppen rohingya i Myanmar er statsløse. Andre land med et høyt antall statsløse er Elfenbenskysten, Kuwait, Syria, Thailand, Nepal, Latvia, Irak og Den dominikanske republikk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg