Statsløse personer er personer som ikke har statsborgerskap i noe land. Alle stater som har signert FNs konvensjon om statsløse fra 1954, forplikter seg til å arbeide for å redusere antallet statsløse. Statsløshet har store konsekvenser for den enkelte, siden statsborgerskap er påkrevet for full deltakelse i samfunnet og nødvendig for å få full tilgang til menneskerettighetene.

Statsløshet har ulike årsaker, inkludert diskriminering av minoritetsgrupper i nasjonal statsborgerskapslovgivning, unnlatelse av å definere alle innbyggere som borgere når en stat blir selvstendig (ved statssuksesjon) og rettslige konflikter mellom stater.

Mens grunnleggende menneskerettigheter omfatter alle, kan enkelte rettigheter som stemmerett begrenses til statsborgere. I praksis ser man også at en lang rekke grunnleggende rettigheter brytes fordi statsløse personer ofte ikke er i stand til å skaffe identitetsdokumenter, og blir forfulgt og anholdt fordi de er statsløse. Man ser også at statsløse nektes tilgang til utdanning og helsetjenester eller blokkeres fra arbeidsmarkedet.

Omfang

Anslag fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser at minst ti millioner mennesker er statsløse (2014). I Norge var det 2425 statsløse ved inngangen til 2016 ifølge Statistisk sentralbyrå. Det finnes ingen eksakte tall over antallet statsløse, men UDI fører oversikter over antallet statsløse som søker opphold og beskyttelse i Norge. I 2021 var det totalt 32 statsløse asylsøkere som kom til Norge av 658 asylsøkere totalt. I 2020 var antallet 70 av totalt 1 386. I 2016 var antallet 158 av totalt 3 460. Av antallet asylsøkere er det altså jevnt over anslagsvis 5 prosent som er statsløse.

FN anslår at om lag én million innbyggere av den etniske gruppen rohingya i Myanmar er statsløse. Andre land med et høyt antall statsløse er Elfenbenskysten, Kuwait, Syria, Thailand, Nepal, Latvia, Irak og Den dominikanske republikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg