Veksling
Etter vekslingen i stafettløp får løperne en flying start.
Av /NTB Scanpix.

Stafettløp er en lagkonkurranse i idrett hvor deltakerne på laget avløser hverandre (veksler) og hver tilbakelegger en viss del (etappe) av totaldistansen. Det er en vanlig konkurranseform i friidrett, langrenn, skiskyting, orientering og svømming, og blir også benyttet i for eksempel hundekjøring, padling og skøyteløp.

Faktaboks

Uttale
stafˈettløp
Også kjent som
stafett

I friidrett arrangeres stafettløp på bane for firemannslag. I vekslingene overleveres en stafettpinne - en hul sylinder av tre, plast eller metall - til neste løper i et 20 meter langt vekslingsfelt. Stafetten er cirka 30 centimeter lang, med diameter på cirka 4 centimeter og vekt på minst 50 gram. Olympiske øvelser er 4×100 meter og 4×400 meter. I NM også 4×800 meter (kvinner) og 4×1500 meter (menn), samt 1000 meter stafett med etapper på 100, 200, 300 og 400 meter. Det noteres rekorder også på 4×200 meter.

Utenfor bane arrangeres stafetter med flere etapper og ulike etappelengder, for eksempel Holmenkollstafetten. I maratonstafett er maratondistansen delt i seks etapper. Det arrangeres også NM i terrengstafett.

I langrenn er vanlig etappelengde 10 km (menn) og 5 km (kvinner). I skiskyting er det 7,5 km (menn) og 6 km (kvinner). Vekslingene markeres med kroppskontakt mellom løperne. Det er fire eller tre deltakere per lag, som det også er i orientering. I svømming holdes stafetter i medley (4×50 og 4×100 meter), hvor etappene svømmes i ulik stil, og i frisvømming (4×50, 4×100 og 4×200 meter).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg