stafettløp

Veksling
Etter vekslingen i stafettløp får løperne en flying start.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Stafettløp er en lagkonkurranse i idrett hvor deltakerne på laget avløser hverandre (veksler) og hver tilbakelegger en viss del (etappe) av totaldistansen. Det er en vanlig konkurranseform i friidrett, langrenn, skiskyting, orientering og svømming, og blir også benyttet i for eksempel hundekjøring, padling og skøyteløp.

Faktaboks

Uttale
stafˈettløp
Også kjent som
stafett

I friidrett arrangeres stafettløp på bane for firemannslag. I vekslingene overleveres en stafettpinne - en hul sylinder av tre, plast eller metall - til neste løper i et 20 meter langt vekslingsfelt. Stafetten er cirka 30 centimeter lang, med diameter på cirka 4 centimeter og vekt på minst 50 gram. Olympiske øvelser er 4×100 meter og 4×400 meter. I NM også 4×800 meter (kvinner) og 4×1500 meter (menn), samt 1000 meter stafett med etapper på 100, 200, 300 og 400 meter. Det noteres rekorder også på 4×200 meter.

Utenfor bane arrangeres stafetter med flere etapper og ulike etappelengder, for eksempel Holmenkollstafetten. I maratonstafett er maratondistansen delt i seks etapper. Det arrangeres også NM i terrengstafett.

I langrenn er vanlig etappelengde 10 km (menn) og 5 km (kvinner). I skiskyting er det 7,5 km (menn) og 6 km (kvinner). Vekslingene markeres med kroppskontakt mellom løperne. Det er fire eller tre deltakere per lag, som det også er i orientering. I svømming holdes stafetter i medley (4×50 og 4×100 meter), hvor etappene svømmes i ulik stil, og i frisvømming (4×50, 4×100 og 4×200 meter).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg