En metode for å legge en bevissthetspåvirket person i stabilt sideleie.

av Kunnskapsforlaget. Begrenset gjenbruk

Stabilt sideleie er en kroppsstilling hvor kroppen ligger stabilt, samtidig som hodet ligger bøyd lett bakover. Mennesker med påvirket eller svekket bevissthet, der hvor det er fare for at personen ikke klarer å opprettholde frie luftveier selv, skal legges i stabilt sideleie.

Hvis bevisstheten til en person er påvirket i slik grad at vedkommende er vanskelig eller ikke mulig å vekke, vil personen ha for lav nervestimuli i tunge, svelg og strupehode til å kunne opprettholde helt fri luftvei selv. Samtidig vil evnen til å reagere på slim, oppkast, blod eller fremmedlegemer i luftveien være redusert

Hos en bevissthetspåvirket person som ligger på ryggen, risikerer man at tungen faller bakover og blokkerer passasjen av luft. I sideleie vil tungen i stedet falle sidelengs, slik at luft lettere kan passere forbi. Hvis personen brekker seg, vil sideleiet bidra til at oppkast renner ut av munnen, fremfor at det legger seg foran inngangen til luftrøret.

En av flere mulige fremgangsmåter for å legge en person i stabilt sideleie fremgår av figuren. Det er viktig at man sikrer at hodet er tilstrekkelig bøyd tilbake, og at det er fri luftpassasje, etter at man har flyttet personen over i stabilt sideleie.

En person som er lagt i stabilt sideleie bør kontinuerlig overvåkes, med tanke på om vedkommende puster normalt til profesjonell hjelp tilkommer.

I en situasjon der det er mange som er skadet, muliggjør stabilt sideleie at man kan forlate en bevisstløs person for å behandle andre skadede dersom omstendighetene gjør at man må prioritere på en slik måte. 

Hos små barn vil bakhodet være relativt stort i forhold til overkroppen, noe som gjør at barn vil bli liggende med hodet fremoverbøyd om de ligger flatt på rygg. Dette kan hindre fri luftpassasje hos bevissthetspåvirkede barn. Derfor bør man være svært liberal med å legge dem i sideleie, da bakhodet i en slik stilling ikke lenger vil bøye hodet fremover. Etter barnet er lagt i sideleie bør man forsikre seg om at hodet er lagt slik at det er lett strekk i nakken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.