Figur 1. En metode for å legge en bevissthetspåvirket person i stabilt sideleie.

av KF-bok. Begrenset gjenbruk

Stabilt sideleie betegner en kroppsstilling der bevissthetspåvirkede personer legges på siden på en måte som gjør at kroppen ligger stabilt samtidig som hodet ligger bøyd lett bakover. Hensikten er å bidra til at luftveien holdes åpen.

Fri passasje av luft forbi munn, nese og tunge og ned i luftrøret opprettholdes til enhver tid ved at en rekke nerver stimulerer tungen, svelgmuskulaturen og muskulaturen i strupehodet slik at de opprettholder en tilstrekkelig åpen tilstand for fri luftpassasje ned i luftrøret (se frie luftveier). En person hvor bevisstheten er påvirket i slik grad at vedkommende er vanskelig vekkbar eller ikke mulig å vekke vil ha redusert nervestimuli i disse muskelgruppene til å kunne opprettholde en helt fri luftvei selv. Samtidig vil evnen til å reagere på slim, oppkast, blod eller fremmedlegmer i luftveien være redusert. Hos en bevissthetspåvirket person som ligger på ryggen risikerer man at tungen faller bakover og blokkerer passasjen av luft, mens i sideleie vil tungen i stedet falle sidelengs slik at luft lettere kan passere forbi perso. Hvis personen brekker seg vil sideleiet bidra til at oppkast renner ut av munnen fremfor at det legger seg foran inngangen til luftrøret.

En av flere mulige fremgangsmåter for å legge en person i stabilt sideleie fremgår av Figur 1. Det er viktig at man sikrer seg at hodet er tilstrekkelig bøyd tilbake og at det er fri luftpassasje etter man har flyttet pasienten over i stabilt sideleie. En person som er lagt i stabilt sideleie bør kontinuerlig overvåkes i forhold til om vedkommende puster normalt til profesjonell hjelp tilkommer. I en masseskadesituasjon muliggjør stabilt sideleie at man kan forlate en bevisstløs person for å behandle andre tilskadekomne om omstendighetene gjør at man må prioritere på en slik måte. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.