stabil saltsmeltereaktor

Artikkelstart

Stabil saltsmeltereaktor (SSR) er en type saltsmeltereaktor som er utviklet av britiske selskapet Moltex Energy.

Reaktoren er en fjerdegenerasjonsreaktor i kategorien små modulære reaktorer. Ved å settes sammen flere moduler kan en bygge kjernekraftverk i størrelser fra 150 MWe til 1200 MWe.

Funksjonalitet

Moltex Energy mener å ha gjort betydelige forbedringer av saltsmeltereaktoren når det gjelder sikkerhet og økonomi. SSR er konstruert slik at bruk av pumper ikke er nødvendig. Overføring av varme til dampgeneratorene skjer ved naturlig konveksjon. Karakteristiske egenskaper ved reaktoren er:

  • Kjernebrensel løst opp i salter holdes i ventilerte rør som bindes sammen. Ventilerte rør anses trygge fordi det i denne reaktoren ikke skilles ut farlige fisjonsprodukter i gassform.
  • Som kjølemiddel i reaktortanken brukes en saltoppløsning som har et høyt kokepunkt og holder seg i en flytende fase også ved høy temperatur. Dermed unngår en at kjølemiddelet må holdes under høyt trykk, som kreves når kjølemiddelet er vann eller en gass. Saltet reagerer heller ikke aggressivt med vann slik tilfelle er med flytende natrium som brukes i dagens formeringsreaktorer.
  • Flytende salt kan også lagre varme i separate tanker. Disse fungerer som et ekstra energilager, og kan brukes for produksjon av topplast når etterspørselen er høy.
  • Reaktoren tilbyr passiv sikkerhet. Reaktoren kjøles kontinuerlig av luft som drives av naturlig ventilasjon. Ingen bevegelige deler er nødvendig.

Anvendelser

Flere versjoner av saltsmeltereaktoren er mulig. Den versjonen som i første omgang er aktuell skal kunne «brenne opp» kjernefysisk avfall. Alternativt må dette avfallet lagres under trygge forhold i opptil hundre tusen år. Etter behandling i en saltsmeltereaktor blir behovet for lagring redusert til noen få hundre år. Utstrakt bruk av denne reaktoren vil da kunne rense opp store mengder avfall fra dagens kjernereaktorer. Et demonstrasjonsanlegg planlegges oppført ved det kanadiske kjernekraftverket Point Lepreau. I Estland har energiselskapet Fermi Energia planer om å etablere en karbonfri energiproduksjon i det baltiske områder, og har i den forbindelse innledet samarbeid med Moltex Energy. I 2019 var rundt 80 prosent av landets kraftproduksjon basert på bruk av oljeskifer.

Kostnadene ved å produsere elektrisk energi med denne reaktoren er ifølge Moltex Energy beregnet til USD 5 cent per kWh (cirka 40 øre/kWh) når reaktoren leverer grunnlast, og USD 6 cent (cirka 50 øre/kWh) når den driftes som topplastverk.

Neste generasjon stabil saltsmeltereaktor vil bli en formeringsreaktor som kan lage nyttbart kjernebrensel av utarmet uran og thorium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg