støytall

Støytall, forholdet mellom signal/støy-forholdet på inngang og utgang av en forsterker eller overføringskanal.

Faktaboks

Også kjent som
støyfaktor

Støytallet angis ofte i desibel (dB). En forsterker med et støytall på 3 dB vil ha en støyeffekt på utgangen som er dobbelt så stor som hva den ville ha vært hvis forsterkeren var ideelt støyfri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Harald Rosshaug

På engelsk skiller man mellom Noise Factor = SRNout/SNRin og Noise Figure = 10log(Noise Factor).Jeg er usikker på om det betyr at støytall = 10log(støyfaktor)Definisjonen Støyfaktor = SNRout/SNRin gjelder kun hvis støyen på inngangen er termisk støy.

svarte Gunnar Stette

Takk for kommentarene.Mitt korte svar er at betegnelsene Noise Factor, Noise Figure, og på norsk støytall, kan brukes om hverandre uten fare for forveksling, forutsatt at man er klar på om verdiene er lineære eller på logaritmisk form.Jeg burde kanskje utvide artikkelen for å vise hvordan de forskjellige betegnelsene oppstår.Definisjonen Støyfaktor er uavhengig av om det gjelder termisk støy. De statistiske egenskapene for støyen inngår ikke i regnestykket, bare støyeffekten. Hvis det derimot er tale om sammenhengen mellom støytemperatur og støyfaktor for en forsterker kommer verdien for kildestøyen, eller støytemperaturen for signalkilden, inn i bildet. Da brukes en referansetemperatur på 290K.HilsenGunnar Stette

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg