støtsenter

Artikkelstart

Støtsenter er i mekanikken det punktet på et objekt som gir minimal reaksjonskraft når objektet utsettes for et kraftstøt et annet sted på objektet.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk center of percussion

Støtsenteret spiller en stor rolle i mange mekaniske systemer. Et eksempel er fekting med tunge stokker eller sverd. For å få minst mulig reaksjonskraft (motkraft) i håndleddet, er det viktig at man tvinger den man fekter med til å treffe i støtsenteret på sverdet.

Tilsvarende resonnement kan gjøres for en baseballspiller, som ønsker at ballen som treffer køllen, skal gi minst mulig reaksjonskraft på hånden. Holder man en homogen kølle med lengde L i den ene enden, kan man regne seg fram til at ballen i teorien bør treffe i en avstand 2L/3 for at reaksjonskraften på hånden skal være minimal. I realiteten har både ballen og hånden endelig utstrekning, samt at køllen er elastisk, og disse faktorene vil påvirke posisjonen hvor man opplever minst reaksjonskraft.

Også ved design av bevegelige mekaniske deler i for eksempel biler eller klokker er støtsenteret viktig, fordi ved minimalisering av reaksjonskraften i opphengspunktet vil man ofte få minst slitasje.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg