stålkorsanemometer

Koppanemometer
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Vindmåler ved Sveagruva målestasjon på Svalbard. Koppanemometeret er synlig helt i toppen til venstre.
Vindmåler
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Et skålkorsanemometer eller koppanemometer er den vanligste typen av vindmålere.

Beskrivelse

Et skålkorsanemometer er den tradisjonelle måten å måle vind på ved å bruke to instrumenter, der det ene måler vindhastighet og det andre måler retning. Et skålkorsanemometer består av bevegelige deler som slites og må skiftes etter hvert.

Hvis man ønsker å fange opp raske horisontale og vertikale endringer i vindhastigheten, for eksempel målinger av turbulens, egner det seg best å benytte vindmålere med ultralyd.

Målemetode

Skålkorsanemometeret roterer etter hvert som det fanger opp luftas bevegelsesenergi. Hastigheten måles av et instrument som har skåler påmontert en aksel. Vinden «fanges» i skålene og akselen går rundt. Rotasjonshastigheten til akselen er proporsjonal med vindhastigheten. Hver omdreining av aksen gir en elektrisk puls til et «telleverk» som tolker dette om til hastighet.

Retning måles ved at en vane (ser nesten ut som en bred og veldig kort og flat padleåre) er påmontert en aksling. Akslingens posisjon påvises av flere elektriske kontaktpunkter. Signalene fra denne sendes til samme rapporterings-/avlesningsutstyr som vindhastigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg