Et skålkorsanemometer eller koppanemometer er den vanligste typen av vindmålere.

Et skålkorsanemometer er den tradisjonelle måten å måle vind på ved å bruke to instrumenter, der det ene måler vindhastighet og det andre måler retning. Et skålkorsanemometer består av bevegelige deler som slites og må skiftes etter hvert.

Hvis man ønsker å fange opp raske horisontale og vertikale endringer i vindhastigheten, for eksempel målinger av turbulens, egner det seg best å benytte vindmålere med ultralyd.

Skålkorsanemometeret roterer etter hvert som det fanger opp luftas bevegelsesenergi. Hastigheten måles av et instrument som har skåler påmontert en aksel. Vinden «fanges» i skålene og akselen går rundt. Rotasjonshastigheten til akselen er proporsjonal med vindhastigheten. Hver omdreining av aksen gir en elektrisk puls til et «telleverk» som tolker dette om til hastighet.

Retning måles ved at en vane (ser nesten ut som en bred og veldig kort og flat padleåre) er påmontert en aksling. Akslingens posisjon påvises av flere elektriske kontaktpunkter. Signalene fra denne sendes til samme rapporterings-/avlesningsutstyr som vindhastigheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.