Spylerenne er et erosjonsspor i løsmasser, dannet av smeltevann fra en isbre. På slutten av istiden ble de siste rester av innlandsisen liggende igjen i dalbunnene mens fjellområdene på hver side av dalen var isfrie. Vann fra den smeltende breen ble da drenert langs brekanten oppe i dalsiden, og eroderte i tidligere avsatte løsmasser.

Spylerennene viser seg som horisontale eller svakt hellende tørre elveleier i dalsidene. Normalt er spylerennene ensidige da iskanten utgjorde den andre bredden. Dersom dreneringen fortsatte i samme spor også etter at isen hadde minket, ble det dannet tosidige spylerenner. Enkelte steder har vannet fjernet alt løsmateriale slik at bunnen av rennene er renspylt fjell; andre steder er finmaterialet fjernet og det er etterlatt felt med store blokker og steiner.

I steile dalsider kunne smeltevannet ved iskanten smelte seg tunneler i isen rett ned mot dalbunnen og danne erosjonsspor i løsmasser eller fast fjell. En slik tverrgående spylerenne kalles slukrenne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg