Åkersprøyte
Sprøyting av plantevernmidler med åkersprøyte.
Av /Shutterstock.
Håndsprøyte
Av /Shutterstock.

I landbruket er sprøyte et redskap som sprer plantevernmidler i væskeform, enten manuelt eller med traktor. Det kjemiske preparatet blandes med vann i en tank og føres via et spredeorgan ut til plantene ved hjelp av en pumpe. Ved utsprøyting pumpes væskeblandingen ut med så stort trykk at væsken blir finfordelt i dråper som sprer seg i vifteform og dekker hele bladmassen.

Faktaboks

Typer

Den traktordrevne sprøyten er enten montert i traktorens løftearmer eller slepes på et eget vognchassis. En bom utstyrt med dyser er åkersprøytens spredeorgan. Bombredden varierer med sprøytens størrelse. Avstanden mellom dysene er konstant, men utformingen av dysehullet varierer med typen plantevernpreparat som skal sprøytes ut. Trykket varierer med turtallet på traktormotoren.

Åkersprøyte benyttes i alle ettårige plantevekster. Den har en tannhjuls-, membran- eller rullepumpe og et arbeidstrykk på 2–10 bar og er den sprøytetypen som arbeider best i de lave trykkområdene. Til sprøyting av frukttrær benyttes en tåkesprøyte som arbeider under større trykk og finfordeler preparatblandingen enda mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg