Springagurk, ettårig urt i gresskarfamilien. Krypende, stivhåret plante, som hører hjemme i middelhavslandene. Den er særlig berømt for sine frukter, som er saftfulle bær. Den elastiske fruktveggen spennes under fruktmodningen på grunn av safttrykket i fruktkjøttet, som består av store, ytterst tynnveggede celler. Trykket stiger opptil 3 MPa (30 atm.). Til slutt brister forbindelsen med fruktstilken, og agurkenes saftige innhold med frøene sprøytes ut gjennom hullet der fruktstilken satt som en plugg, med en utgangshastighet på ca. 100 km/t. Frøene skal kunne skytes inntil 10 m vekk. Fruktkjøttet smaker bittert og inneholder et stoff, elaterin, som virker sterkt avførende. Den inndampede fruktsaften går i handelen som elaterium og er et kraftig avføringsmiddel, men blir neppe brukt i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.