Ecballium elaterium

Ecballium elaterium, springagurk. Foto fra: Chania, Kreta, Hellas

Ecballium elaterium

Ecballium elaterium, springagurk. Foto fra: Cerbère, Pyrénées-Orientales, Frankrike

Springagurk er en ettårig urt i gresskarfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
eselagurk sprøyteagurk
Vitenskapelig navn
Ecballium elaterium
Beskrevet av
(L.) A.Rich.

Dette er en krypende, stivhåret plante, som hører hjemme i middelhavslandene. Den er særlig berømt for sine frukter, som er saftfulle bær. Den elastiske fruktveggen spennes under fruktmodningen på grunn av safttrykket i fruktkjøttet, som består av store, ytterst tynnveggede celler. Trykket stiger opptil 3 MPa (30 standard atmosfære). Til slutt brister forbindelsen med fruktstilken, og agurkenes saftige innhold med frøene sprøytes ut gjennom hullet der fruktstilken satt som en plugg, med en utgangshastighet på cirka 100 km/t. Frøene skal kunne skytes inntil 10 meter vekk.

Fruktkjøttet smaker bittert og inneholder et stoff, elaterin, som virker sterkt avførende. Den inndampede fruktsaften går i handelen som elaterium og er et kraftig avføringsmiddel, men blir neppe brukt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

springagurk
Ecballium elaterium
GBIF-ID
2874680

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg