spring (fortøyning)

Springet er blant flere fortøyninger som brukes for å holde et skip til kai.
/Sjøfartsdirektoratet.

Artikkelstart

Spring er fortøyningen som går på langs med skipets lengderetning, forut eller akterut.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk spring line

Funksjon

Springet festes til pullerter, kryssholt eller liknende på fartøyet, og trekkes for- eller akterover til land, slik at det står på langs eller noe diagonalt med skipssiden. Dette hindrer båten fra å bevege seg i lengderetningen. Tilsvarende fortøyning for å hindre bevegelser sideveis kalles brest, og står på tvers fra skipssiden.

Fortøyning av skip kombinerer som regel brest- og springfortøyning. Derimot har springet en fjærende effekt som brestfortøyningen ikke har. Rykkingen i brestfortøyningen kan være skadelig ved mye sjø fra siden, som da fjernes til fordel for flere spring.

Legge til og fra

Springet er ofte brukt som hjelp for å legge til eller fra kaianlegg. Ved å legge et spring fra midtskips eller forut, og videre akterut til land, kan en tvinge fartøyet ut eller inn. Når springet er satt, settes motor i fart forover, og roret brukes til å bevege akterenden. Springet vil hindre fartøyet fra å bevege seg forover, og eg rorutslag til for eksempel babord, vil tvinge akterenden mot styrbord. Hvis kaianlegget er til styrbord, kan denne bevegelsen da brukes til å holde skipet inn mot land på springet.

Ettersom en båt kan ha begrenset bevegelsesmulighet, kan ulike variasjoner av springet brukes for å manipulere bevegelsene til fartøyet. Dette gjelder spesielt eldre båter uten baugthrustere eller asimuter. Et anker kan også fungere som spring ved svært trang manøvrering for å tvinge skipet inn i en krapp sving eller liknende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg