Hoppeseil demonstrert under en øvelse med hopp fra øvelsestårnet ved i Lars Hillesgate, Bergen i 1924-25. Til sammen er er det 22 brannmenn som holder seilet
Hoppeseil demonstrert under en øvelse med hopp fra øvelsestårnet ved i Lars Hillesgate, Bergen i 1924-25. Til sammen er er det 22 brannmenn som holder seilet
Atelier KK, Universitetsbiblioteket i Bergen (UiB).

Hoppeseil er et sterkt seil eller presenning som holdes av brannmenn for å dempe fallet til personer som hopper fra store høyder. Det er stort og sirkulært eller kvadratisk, med tauløkker langs kanten som brannfolkene skal holde i. Hoppeseil skal bare brukes i ytterste nødsfall, og skal fange opp mennesker som hopper ut av vinduer, balkonger eller fra tak ved rømming fra brann.

Faktaboks

Også kjent som

fallkle, sprangseil, redningsseil, hoppenett

Når et hoppeseil skal brukes, kreves et stort antall brannmenn. Ved hopp fra store høyder blir det et kraftig rykk for de som holder seilet idet personer treffer seilet. Hvis ikke seilet blir holdt hardt, vil personen deise i bakken. Ved store høyder kan det også være et problem å treffe seilet. Derfor vil brannfolkene først forsøke å nå de som er innesperret i brann med stiger før det er aktuelt å bruke hoppeseil eller hoppepute.

I dag brukes i all hovedsak hoppepute i stedet for hoppeseil. Hoppepute krever færre brannmannskap og er atskillig mykere å lande i fordi hoppeputene er fylt med luft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg