sportslogistikk (Eventlogistikk)

Artikkelstart

Sportslogistikk er logistikktjenester knyttet til idrett, konserter og andre større arrangementer. Ved store mesterskap som olympiske leker, verdens- og europamesterskap blir store internasjonale speditører engasjert for å tilrettelegge transport av alle typer forsyninger for arrangører, utøvere og tekniske leverandører.

Speditøren ordner med lager, transport, fortolling og andre spedisjonsoppgaver. I Norge kan speditøren ha avtale med Norges Idrettsforbund og særforbund som har med idrettsutøvere. Speditøren er bindeleddet til den internasjonale arrangøren og kontrollerer at både logistikk og transport skjer på en forsvarlig måte.

Tjenesten består av alle forsyningsoppgaver fra og til arrangementssteder og returtransport til hjemlandet. Egne logistikkeksperter jobber tett sammen med oppdragsgiver og koordinerer sjø-, fly- og landtransport samt spørsmål knyttet til toll og grensepassering. Representant fra speditøren er til stede under utlevering av godset til deltagere og ved returtransport til hjemlandet. I slike avtaler inngår også hvem som skal ha ansvar for ATA Carnet.

Oppgavene omfatter sortering og plassering av gods. Det kreves god struktur og planlegging for å få oppgaven gjort uten at det oppstår forsinkelser.

Det som blir tatt inn i landet skal stemme med det som eksporteres tilbake. For å få dette til må det lages to sett med proformafakturaer, midlertidig gods og permanent gods. I noen tilfeller skal bare en del av godset som fortolles som permanent i retur. Det kan være retur av medisinske produkter som ikke blir brukt og sportsbaggene hvor man ikke vet hvor mange som skal i retur etter avslutningsdagen. Noen utøvere tar med seg baggene på flyet hjem, andre ikke, osv.

På selve opplastningsdagen gjelder det å få lastet utstyr på riktige biler.

De fleste idrettsforbundene forlater arrangementsbyen etter avslutningsarrangementet, mens mange utøverne reiser hjem tidligere. Unntaket er de som har deltatt de siste dagene. Leger, fysioterapeuter og administrasjon er også de siste som reiser hjem.

Mediene er også en viktig del av slike arrangement. TV-studio skal fraktes, monteres og demonteres. Opprigging og nedrigging er krevende på grunn av store mengder gods som skal fremføres samtidig.

Sportslogistikk er spesialisert på logistikk for alle typer store sportsarrangementer fra internasjonale sportsarrangementer til underholdningsprogrammer og konserter.

Logistikkeksperter innen sportslogistikk planlegger transportkonsepter for arrangementer. Slike logistikkaktører leverer land-, fly- og sjøtransport og koordinerer transport, lagring og lokal logistikk. Kunder kan være mediebedrifter, sportslag, agenter eller et musikkarrangører.

Tjenester:

  • Fortolling
  • Distribusjon
  • Plukking og pakking av bestillinger
  • Leveranser til arrangementer
  • Håndtering av reklamemateriell
  • Fremskaffing av gaffeltrucker, kraner og personell for transport
  • Utvikling av logistikkløsninger for godstransport
  • 24-timers overvåkning

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg