sporeblom

Rød sporeblom er opprinnelig fra middelhavsområdet, men er naturalisert mange steder i Europa som her fra en mur på Ayr Citadel, Skottland.
Rød sporeblom
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Sporeblom er ei slekt i kaprifolfamilien med omlag sju arter som er hjemmehørende i middelhavslandene. Plantene ligner ganske mye på slektningene i vendelrotslekta. Et par av artene dyrkes som prydplanter i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Centranthus

Utseende

Sporblomartene er urter som ofte blir rundt en meter høye. Plantene har en hovedstengel og som regel sidegreiner. Bladene sitter motsatt på stengelen og er enten hele eller finna.

Blomstene sitter tett sammen i kvastforma blomsterstander. Enkeltblomstene er asymmetrisk rørforma og har femflika kroner med en tydelig nektarspore nederst. Sporeblomslektas blomster har kun én pollenbærer og ett arr, noe som skiller slekta fra vendelrotslekta som har tre slike. Fruktene er små nøtter med fnokk danna av begeret.

Utbredelse

Sporeblomslektas arter vokser opprinnelig i middelhavsområdet, men flere arter finnes nå mange steder utenfor det opprinnelige området fordi de dyrkes som prydplanter og sprer seg til naturen. Ingen av artene er funnet etablert utenfor hager i Norge, trolig fordi de er for varmekrevende.

Bruk

Flere arter brukes som prydplanter på grunn av de dekorative blomsterstandene. I Norge er det to arter som dyrkes, rød sporeblom (Centranthus ruber) og sommersporeblom (Centranthus macrosiphon). Begge artene har mørkt rosa blomster og blir opp mot en meter høye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg