splitterne

I hekkesesongen har splitternene et svart nebb med gul nebbspiss. Dette er et godt kjennetegn som lett skiller den fra andre ternearter.
Lisens: Public domain

Splitterne er en fugleart i ternefamilien. Den er en sjelden, men regulær gjest i Norge, hovedsakelig langs kysten av Sør-Norge. Noen få par hekket i Vest-Agder og Rogaland fra 1974 til 1987.

Faktaboks

også kjent som:

Thalasseus sandvicensis, tidligere Sterna sandvicensis

Beskrivelse

Sterna sandvicensis, splitterne. Foto fra: Danmark

Splitterne har en grå og hvit fjærdrakt med en svart hette på hodet. Den ligner på makrell- og rødnebbterne, men har en mye kraftigere kroppsbygning. Under flukt har den rolige kraftfulle vingeslag, og vingene virker lange og smale. Beina og nebbet er svarte. Stjerten er relativt kort, og mindre kløftet enn hos makrell- og rødnebbterne.

I hekkedrakt er nebbet svart med en gul nebbspiss. Dette er et karakteristisk kjennetegn som lett skiller den fra alle andre ternearter. Spesielt i hekkeperioden ender den svarte hetten i en rufsete nakketopp.

Utbredelse

Sterna sandvicensis, splitterne. Foto fra: Brøndby Strand, Danmark

Splitterne hekker i svært spredte kolonier på sandstrender og flate kystøyer i Europa og langs østkysten av Nord- og Sør-Amerika. I Europa hovedsakelig langs kysten av Nordvest-Europa, Østersjøen, og i noen spredte kolonier langs Middelhavet og Svartehavet.

Forekomst i Norge

Splitterne er en sjelden, men årlig gjest i Norge, spesielt langs kysten av Sør-Norge. Svært sjelden gjest nord for Rogaland. Splitterne hekket sporadisk i Norge fra 1974 til 1987, med noen få hekkefunn på Lista i Vest-Agder og i Klepp i Rogaland. Det foreligger ingen sikre hekkefunn etter dette. De nærmeste faste hekkelokalitetene ligger i Danmark og Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg