spisshodepyton

Spisshodepyton (Loxocemus bicolor) er utbredt i Mellom-Amerika fra det sørlige Mexico til Costa Rica.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Spisshodepyton er en art av slanger, som finnes i Mexico og Mellom-Amerika. Det er en delvis gravende kvelerslange som lever av små pattedyr og gjerne egg av iguaner og skilpadder.

Faktaboks

Også kjent som
Loxocemus bicolor, spisshodepyton, i familie Loxocemidae

Spisshodepyton er den eneste arten i en familien spisshodepytoner, innen underorden slanger.

Beskrivelse

Kroppen er svært kraftig og sylindrisk. Halen er kort og utgjør bare 10–14 prosent av totallengden. Snuten er tilspisset og noe oppoverbøyd. Øynene er små. Skjellene er små og glatte, og noe større på buken enn på ryggen. Beina i skallen er solid sammenføyet, noe som begrenser evnen til å gape over store byttedyr.

Den har beholdt restene av et bekkenbelte, og de rudimentære bakbeina viser seg som skarpe, klolignende sporer på hver side av kloakkåpningen. Sporene er størst hos hannen, og han kan påføre hunnen dype sår under paringen.

Som artsnavnet bicolor tilsier er den tofarget. Undersiden er hvitaktig mens ryggen er brun, i blant med hvite prikker hos voksne. Skjellene er ofte kraftig iriserende og skifter farge avhengig av fra hvilken side lyset treffer dem. De fleste har en totallengde på rundt 90 centimeter, men det er kjent eksemplarer på cirka 1,55 meter.

Utbredelse

Spisshodepyton er utbredt i Mellom-Amerika fra det sørlige Mexico til Costa Rica.

Habitat

Den holder til i varme, tropiske skoger, både fuktige og tørre. Den går ikke høyt til fjells. Ofte kan den treffes i nærheten av strender.

Atferd

Den har et delvis gravende levevis og tilbringer mye tid under bakken om dagen. Om natten og i regnvær kommer den opp på overflaten. Den gjemmer seg ofte under steiner, løv, stokker og i naturlige hulrom på bakken.

Føde

Spisshodepyton kveler byttet sitt. Den lever hovedsakelig av små pattedyr og øgler og er kjent for å fortære egg av iguaner og skilpadder, særlig kemps bastardskilpadde.

Reproduksjon

Hannene møtes til intense kamper om hunnenes gunst. To måneder etter paring legger hunnene 2–4 (8) egg som klekkes i mai. Ungdyrene blir kjønnsmodne etter 4–5 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg