Spirer, spirende frø som brukes i matlaging, den konsentrerte næringen fra frøet gjør dem langt mer næringsrike enn ferdig utvokste planter. Har gjennom flere tusen år vært kjent i det asiatiske kjøkken, ble tatt i bruk i Europa fra 1500-tallet. Mungbønne- og alfalfa- eller lusernspirer er de mest vanlige typene, men spirer fra bl.a. andre bønner, erter, linser, reddik og løk benyttes også. Sprø konsistens og ofte kraftig smak. Brukes rå i salater eller som pynt, bønnespirer kan dessuten hermetiseres, kokes eller wokstekes. Mungbønnespirer inneholder ca. 13 mg vitamin C, 149 mg kalium, 3 g kostfiber, 90 % vann, 0,4 g fett og 115 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.