spirer (matspirer)

Spirer. 1) Alfalfaspirer smaker nøtteaktig. – 2) Reddikspirer smaker sterkt krydret. – 3) Mungbønnespirer smaker sukkerertlignende. – 4) Linsespirer. – 5) Løkspirer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Spirer er spirende frø som brukes i matlaging. Den konsentrerte næringen fra frøet gjør dem langt mer næringsrike enn ferdig utvokste planter.

Spirer har vært kjent i det asiatiske kjøkken gjennom flere tusen år, mens det i Europa ikke ble tatt i bruk før på 1500-tallet.

De vanligste typene er mungbønne- og alfalfa- eller lusernspirer, men spirer fra blant annet andre bønner, erter, linser, reddik og løk benyttes også. Spirene har en sprø konsistens og har ofte kraftig smak. Spirene kan brukes rå i salater eller som pynt. Bønnespirer kan dessuten hermetiseres, kokes eller wokes.

Mungbønnespirer inneholder cirka 13 milligram vitamin C, 149 milligram kalium, 3 gram kostfiber, 90 prosent vann, 0,4 gram fett og 115 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg