Spirer. 1) Alfalfaspirer smaker nøtteaktig. – 2) Reddikspirer smaker sterkt krydret. – 3) Mungbønnespirer smaker sukkerertlignende. – 4) Linsespirer. – 5) Løkspirer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Spirer er spirende frø som brukes i matlaging. Den konsentrerte næringen fra frøet gjør dem langt mer næringsrike enn ferdig utvokste planter.

Spirer har vært kjent i det asiatiske kjøkken gjennom flere tusen år, mens det i Europa ikke ble tatt i bruk før på 1500-tallet.

De vanligste typene er mungbønne- og alfalfa- eller lusernspirer, men spirer fra blant annet andre bønner, erter, linser, reddik og løk benyttes også. Spirene har en sprø konsistens og har ofte kraftig smak. Spirene kan brukes rå i salater eller som pynt. Bønnespirer kan dessuten hermetiseres, kokes eller wokes.

Mungbønnespirer inneholder cirka 13 milligram vitamin C, 149 milligram kalium, 3 gram kostfiber, 90 prosent vann, 0,4 gram fett og 115 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg